Zărganul (Belone belone)

Acest pește trăiește poate fi întâlnit atât în Marea Neagră cât și în Marea Azov.

Descriere:

– Corpul zăganului este aproape cilindric, serpentiform, acoperit cu solzi mici caduci.

– Înotatoarea dorsală, cele ventrale și anala se regăsesc în partea terminală a corpului.

– Botul este foarte lung, cu falca de jos mai lungă decât cea de sus, ce are are vârful cartilaginos, fără dinți. Falca de sus este prevazută cu dinți puternici.

– Linia laterală este completă, cu o curbură în dreptul analei.

– Dorsala zărganului este albăstruie sau verde, cu puternice reflexe metalice, iar pe mijlocul spatelui are o dungă întunecată, dublată pe ambele părți de câte o linie foarte subțire neagră.

– Laturile corpului au câte o dungă lată, ușor întunecată, cu reflexe metalice.

– Laturile și abdomenul sunt argintii, înotatoarea dorsală și caudala palid-cenușii, restul înotatoarelor fiind incolore.

 – Lungimea obișnuită a zărganului este în medie de 50cm, dar atinge până la 1m.

– Greutatea cea mai frecventă este între 50-100gr, excepțional poate ajunge și depăși 500gr.

– Zărganul este un pește care trăiește în largul mării, în zona pelagică, datorită formei sale este un bun înotator.

– Sare uneori afara din apă în urmărirea pestilor. – Ziua stă mai mult în zonele mai adânci, în schimb noaptea se găsește în straturile superioare ale mării.

– Nu migrează în, și nici din alte mări. Uneori intră în lacul Sinoe, când acesta are salinitatea crescută.

Reproducerea:

– Femelele ating maturitatea sexuală la 4-5 ani, masculii la 3-4 ani, având longevitatea de până la 15 ani.

– Se reproduce în din mai-iunie și întârzie până în septembrie, depunând cca10000-30000 boabe de icre, în mai multe porții și etape pe vegetatia submarină care se afla la adâncimea de 10-15m.

– Diametrul icrelor este de 2,6-3,5 mm.

– Ca adult se hrănește cu pești și în special cu hamsii, hrana preferată. Se mai hrănește și cu crustacee marine si cu alte nevertebrate. La rândul sau, zărganul constituie hrana delfinilor și a altor pești răpitori de talie mai mare.

– Are o carne gustoasă si apreciată

Pescuitul:

– Pescarii pescuiesc zarganul “la plesneală”. Aceasta metodă de pescuit este foarte simplă și se rezumă la urmatoarele:

– Se confecționează o undiță compusă dintr-o vargă lungă și usoară de 5-6 m, fir de 10-14mm, însă fără cârlig și plumb.

– La capatul firului se leagă ciucuri din fire de mătase rosie, lungi de 10cm.

– Firul se aruncă în directia presupusă de cantonare a zarganului, care, fiind lacom, se aruncă spre ciucuri, de care se agață cu dintii.

– Zarganul se pescuiește și cu cârligul nădit cu hamsii, aterină sau guvizi mici.

– Timpul cel mai potrivit pentru pescuitul zărganului este vara, între orele 5 – 8 dimineața. – Toamna și iarna, orele 6 -10 sunt cele mai bune pentru pescuitul acestui pește.

Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare! Dacă vă plac articolele noastre, nu strică un share, vă mulțumim!