Somnul african (Clarias gariepinus)
este o specie de somn din familia Claridae, având o proveniență africană.

Răspândire:
Această specie este introdusă prima oară în Europa, în Cipru, iar ulterior și în Cehia, Slovacia, Olanda în 1991 și Polonia 2001.
În Romania a fost introdus în 2002 exclusiv sub forma de puiet, fiind crescută în scop comercial, pentru consum mai ales, ulterior și pentru agrement în unele lacuri pentru pescuit.

Trebuie să menționăm încă de la început că prezentăm aceasta specie datorită faptului că este prezent pe timp de vară în bazinele particulare, dar și că este des confundat în rândurile pescarilor, cel puțin ca denumire, cu somnul pitic american (Ameirus nebulosus), specie invazivă ce provoacă cu adevărat daune în apele noastre, acesta îl vom lăsa deoparte deocamdată urmând să-l prezentăm altă dată.

Descriere:
Somnul african, are capul turtit, mai mic ca al somnului european (Silurus glanis).
Nu are solzi si culoarea pielii depinde mult de habitatul în care trăiește. Acesta poate fi, culoare închisă (spre maro, maro-cenusiu închis), deschisă (maro deschis, maro-gălbui sau cenușiu deschis).
Acest pește traieste mai mult pe fundul apei, dar se hrănește pe toate adâncimile.
Este un rapitor vorace și nu este un pește mofturos. Mănâncă absolut tot ce gaseste: insecte, larvele acestora, râme, resturi de plante, pestisori morți sau vii, ficat, carne, etc.

Habitat:
Somnul african își are originea pe întreaga suprafață a Africii, Asia Mica și partea sudica a Turciei. S-a trecut la cresterea lui intensiv în ferme cu conditii controlate și trăiește și în zone mai reci dar numai în conditii artificiale, deoarece nu suporta temperaturile mai mici de 15 grade celsius. Temperatura optima pentru acest peste este: 20-28 grade celsius, dar suporta si temperaturi mai scazute de 18 grade, dar numai daca a scaderea de temperatura este de durată scurtă. În primele luni de viață, are nevoie de apă curată si oxigenată, asta până în momentul formării complete a sistemului respirator care îl ajută să folosească oxigenul și din atmosferă.

Mod de viață:
Somnul african este un pește care se dezvoltă și crește repede. La vârsta de 1 an in condiții optime poate sa atinga greutăți între 600 – 1200 gr. Nu are concurență între speciile de la noi.
În condiții de creștere intensivă, somnul african suportă foarte bine densități mai mari ca si alte specii de pești, suportând până la 200 kg de somn african într-un singur metru cub de apă.
Sistemul respirator al somnului african diferă de cel al pestilor normali. Din ultima pereche de branhii s-a format o pereche de camere de aer (asemanatoare plămânului – având o formă ca și conopida), intens parcurse de artere prin intermediul căruia, peștele este capabil să respire oxigen din atmosferă.

Pescuitul:
Acest pește fiind un mare hulpav, nu refuză nimic din ce-i poate intra în gură, nu există momeli să nu fie încercate și să nu fie repede înghițite, cârnații cabanoși fiind de exemplu cea mai întâlnită momeală ce o folosesc pescarii.
Poate fi prins aproape la orice ustensilă dotată cu un fir riguros și un cârlig țeapăn! Adesea se folosesc fire textile căci monofilamentul este rupt de cele mai multe ori! Ce-i drept este o adevărată senzație drilul cu acest pește și ăsta este și motivul principal pentru care mulți dintre pescari aleg să petreacă o zi la pescuit într-o locație privată și să poată să aibă amintiri cu acest luptător! Este o ocazie excelentă pentru administratorii de bălți private să-și aducă clienți noi și să-și rotunjească profitul.

Odată terminată scurta descriere a acestui pește, sperăm să nu se mai confunde între ele cele două specii.

Dacă va plăcut articolul dați o distribuire!