Dubii despre consumul de pește oceanic, macroul de exemplu, în detrimentul peștelui de apă dulce.

Încep prin a vă spune că sunt un consumator de pește de orice fel, atât din cel prins de mine, când îl am bineînțeles, cât și din Marea Neagră de la noi sau oceanic, în special macrou (Scomber scombrus), ce face parte din familia Scombridae, este denumit “scrumbie albastră” și este cunoscut sub numele de macrou, însă consum cu poftă deosebită și șprot, hamsie, capelin, guvide, hering, stavrid etc.

Buuun! Acum că am lămurit-o în ceea ce mă privește pe mine unul ca iubitor de gastronomie, vă las mai jos câteva date demne de luat în considerare în privința consumului de pește.

Știm cu toții că peștele este un aliment foarte sănătos care ar trebui inclus în alimentația noastră cât mai des. Peștele reprezintă o sursă excelentă de proteine de bună calitate și spre deosebire de carnea de vită sau de porc, are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Peștele conține grăsimi sănătoase care scad nivelul de colesterol “rău”. El mai conține și vitamina D, B2 (riboflavina), calciu, fosfor si minerale cum ar fi fierul, zincul, magneziul, potasiul, iodul. Și de asemenea în carne de pește se regăsesc faimoșii acizi grași omega 3. Dar nu toti peștii conțin la fel de mult omega 3.

Iată ce specii de pești ar trebui să consumăm pentru raportul optim dintre cantitatea ridicată de omega 3 și redusă de mercur și cât de des ne recomandă specialiștii:

  • Pește pe care îl putem mânca de 2-3 ori pe săptămână – cu conținut maxim de omega 3 și minim de mercur:

Anșoa, Hering, Macrou, Sardine, Păstrăv, Somon;

  • Pește pe care îl putem mânca o dată pe săptămână – cu conținut ridicat de omega 3 și mediu de mercur:

Cod negru, Ton alb (Thunnus albacares), Biban de mare, Crap;

  • Pește pe care pe gravidele, femeile care intenționează sa rămână gravide, lăuzele sau copiii mici NU ar trebui sa-l consume din cauza conținutului ridicat de mercur:

Macrou regal (King), Rechin, Pește spadă, Ton (Thunnus thynnus – lat, Yellowfin – engl sau Thunnus orientalis – lat, Bluefin – engl.)

În definitiv majoritatea speciilor ce ajung la o dimensiune mare, căci ei acumulează cantități periculoase de mercur datorită în principal mărimii.

DE CE TREBUIE SĂ MÂNCĂM PEȘTE? IATĂ CELE MAI IMPORTANTE MOTIVE PENTRU A CONSUMA MAI MULT PEȘTE:

  • Ne mențin inima sănătoasă prin scăderea tensiunii, regularizarea ritmului cardiac, reducerea riscului de infarct;
  • Ajută la dezvoltarea creierului și contribuie la buna sa funcționare;
  • Contribuie la dezvoltarea corectă a văzului și a nervilor fătului în timpului sarcinii;
  • Îmbunătățesc starea psihică, scăzând riscul de depresie, Alzheimer, demență, ADHD (deficit de atenție/tulburare hiperkinetica);
  • Scad riscul de diabet;
  • Pot preveni inflamația și reduce riscul de artrită;
  • Pot scădea riscul apariției anumitor forme de cancer;
  • Acizii grași omega 3 se găsesc în toate tipurile de pestey, dar mai ales în pestele gras, cum ar fi somonul, păstrăvul, sardinele, macroul sau tonul.

DEPOZITAREA:
Conform mai multor dovezi ai unor oameni ce au mai multă sau mai puțină după caz asupra faptului că cel puțin peștele oceanic este ținut neadecvat în congelatoare și prea mult pentru a fi consumat în siguranță, încrederea în această privință este scăzută destul de mult.
Este adevărat, însă nu putem generaliza! Este în primul rând obligația noastră de consumatori să cunoaștem noi înșine atât proveniența produsului, cât și modalitățile de transport, păstrare și ambalare a ceea ce ne interesează să cumpărăm, indiferent că este vorba de pește sau altceva! Nu putem cumpăra de oriunde de la oricine și oricum, atunci da este o problemă, însă dacă ținem cont de ce spuneam mai sus, dacă se respectă toate condițiile de igienă, ambalare, transport și depozitare, n-am mai avea o problemă în a consuma pește corect?!…

“NU MĂNÂNC DOMLE’ AȘA CEVA CĂ ÎL ȚIN ĂȘTIA CU LUNILE ȘI CHIAR ANII ÎN DEPOZITE “
Hai să mai aduc în discuție și ceea ce susțin unii și alții precum faptul că peștele este ținut și ani de zile în depozite frigorifice până să-l scoată la vânzare!? Pe bune fraților??? Cum v-ați dat seama vă întreb eu acum serios?!… până veți răspunde vă rog pertinent, vă mai spun ceva. Credeți că patronii depozitelor alea plătesc atât curentul cu acele congelatoare imense încât peștele poate aștepta atât timp fără probleme?!… Ei trebuie să golească aproape permanent acele containere frigorifice încât să poată să completeze cu alt transport și așa mai departe… este o roată ce se învârte acolo, NIMENI nu-și permite să țină peștele atât timp, gândiți puțin și voi pe bune?!…

DE LUAT ÎN SEAMĂ!!!
Unii cercetători consideră că antibioticele, pesticidele și alte chimicale utilizate în crescătoriile de pești pot afecta beneficiile peștelui consumat și recomandă consumul de pește pescuit din incinte sălbatice (din capturi) în locul celui de acvacultură. De asemenea, conținutul de omega 3 este mult mai scăzut în cazul peștelui de acvacultură.

ATENTIE:
Pentru a fi cât mai sănătos, peștele ar trebui consumat la cuptor sau la grătar și nu prăjit în ulei. În cazul în care nu sunteți mari fani ai gustului de pește, folosiți cu generozitate condimente, verdețuri și suc de lămâie când gătiți peștele și marinați-l cu minim o oră înainte de preparare, veți fi uimiți de gust!

Așadar oameni buni consumați cu încredere pește, mai ales din Marea Neagră, căci este sănătos, de gustos nu mai poate fi vorba că îmi lasă gura apă când mă gândesc la un macrou trântit pe plită pe un pat de sare grunjoasă, asezonat cu puțin rozmarin proaspăt, îndopat cu 2-3 feli de lămâie, un praf de piper proaspăt măcinat, după care îl așezi frumos lângă o mămăliguță aburindă pe o farfurie potrivită. Cum vi se pare ai’ ai’ ai’!!!

IMPORTANT!!!
Fiți atenți că ce scriu acum nu face obiectul unei reclame plătite sau alt interes, deși mie unul nu mi-ar displace!:)) urmăresc de ceva vreme, de acum 1-2 ani chiar, un om care a plecat de jos, un moldovean de-al nostru, pe nume Paul Nicolau,
https://www.facebook.com/paul.r.nicolau , așa zis-ul Pescobar, drept să spun îmi părea cam arogant înainte, cam plin de el etc…ori mi-a părut mie asta la început, ori n-am cercetat mai mult, însă de anul trecut de prin vară am văzut parcă alt om. Poate greșesc, nu zic nu și dacă vede asta chiar îmi cer scuze pentru părerea mea dinainte! Așa cum am spus acum văd în alt fel, acest om nu numai că promovează industria Horeca și consumul de pește de la noi unde chiar are un real succes, dar omul este și un tip cu inimă mare! Ajută oamenii în mod frecvent și nu o face să iasă el în față neapărat, credeți ce spun că omului ăsta nu-i mai trebuie să fie ridicat în slăvi de unul și altul că nu-i mai trebuie lui așa ceva! Că într-adevăr câteodată publică ce face, este pur adevar și stă bine lângă expresia “puterea exemplului”, hai să facem cu toții ce face el, la nivelul nostru al fiecăruia! Cum ar arăta România cu astfel de exemple?! Frumos nu!? Poate că atunci am putea schimba și clasa politică că nu le va mai merge cu noi ceilalți uniți, însă din păcate există prea mult egoism și indiferență să se întâmple așa ceva…sau poate mai ști ce va fi?!… Doamne ajută!!!
Aici este linkul către pagina de Facebook a restaurantului Taverna Racilor Herăstrău:
https://www.facebook.com/tavernaracilor , administrat de Paul pentru cine nu-l cunoaște încă și site-ul acestuia:
https://fishtodoor.ro/

Rămâneți cu bine și urmăriți-ne în continuare, fire întinse!

Un articol scris de Mihai Andriescu cu unele elemente împrumutate de pe site-ul biologica.ro, având ca scop promovarea și conștientizarea consumului de pește din România.