Văduvița (Leuciscus idus)

Văduvița aparține familiei ciprinidelor și este un pește care nu a beneficiat de prea multă atenție de către pescarii români și străini dar și de publicațiile de specialitate.

 Atunci cand s-au făcut referiri la acesată specie de pește a fost de multe ori încadrată în categoria pestilor  pașnici, cu toate că exemplarele mari se prind aproape exclusiv la momeli artificiale.

  La întâlnirea cu văduvița apare însă o altă situatie, când unii pescari o confundă cu roșioara, și o opresc, lucru ce se întâmplă din păcate destul de des.

  Pentru împătimiții pescuitului la artificiale văduvița este importantă, pescuitul acesteia poate reprezenta o alternativă atunci când avatul, știuca sau cleanul nu este de găsit.

  Denumirea științifică a văduviței (leuciscus idus), trădeaza faptul că  face parte din familia cleanului, între cele 2 specii existand multe lucruri in comun de la trasaturi fizice pana la aceleasi preferinte alimentare.

 Se întâlneste în special  în Dunăre, însă aceasta  populează atât băltile din lunca fluviului cât și sectoarele inferioare ale râurilor.

 Nu este un peste solitar, în timp ce  exemplarele mici se intalnesc în bancuri, văduvitele  mari (peste 500 gr)se hranesc în grupuri formate din  câtiva indivizi.

Descriere:

Văduvița are un corp îndesat, solzi bine evidentiati, capul mic cu gura relativ mare, îndreptată în sus.

  Acest pește este unul care se hrănește în general la suprafață. Coloritul variază în funcție de mediul în care trăieste, de anotimp și de  vârstă, astfel o văduviță prinsă iarna în ape adânci va fi mult mai închisă la culoare, cu un spate negricios cu corp auriu, în timp ce un exemplar prins vara la suprafață va avea un spate cenușiu – maroniu și un corp argintiu.

 Sunt frecvente exemplarele de 200-300 grame însă poate atinge si greutati de peste 2 kg.

 Locurile în care poate fi găsită  diferă de la o zonă la alta neexistând o tipologie bine definită ca în cazul altor specii.

 Este un peste oportunist fie în locurile cu un curent puternic din apropierea malurilor, locuri specifice avatului, fie în locuri cu apa tulbure lipsite de curent și invadate de vegetatie.

 Ustensile:

În cazul sculelor, nu se aleg în funcție de pește ci de locul in care se găsește acesta

– În locurile lipsite de vegetație se poate opera cu o vargă de 5-20 actiune, cu mulineta mică fir de 0,16 maxim 0,18 mm.

– Atunci când lansările se fac mai departe în ochiuri de apă avem nevoie de o vargă mai rigidă între 10-30 actiune, o mulinetă potrivită care să țină firul de 20-22 mm.

– De asemenea în cazul văduviței este mai potrivit  firul monofilament decât cel textil, datorită eficienței sale.

– Nălucile cu care poate fi pescuită văduvița depind de locul ales, de particularitățile apei, conditiile meteo și talia peștelui. De multe ori însă singurele locuri cate pot genera ceva atacuri sunt cele cu multa vegetatie, aici singurele momeli eficiente sunt rotativele , în rest în ape limpezi se  folosesc voblerele, twisterele si oscilantele.

– Atacul văduvitei este unul puternic asemanator cu cel al avatului dar spre deosebire de acesta, văduvița are o  gura moale și de aceea nu trebuie înțepată tare după ce a atacat năluca.

– Este foarte energică si se zbate pâna la ultima suflare, de cele mai multe ori prinde toate cele 3 varfuri ale ancorei semn ca atacă din spate si de aceea elibereara ei necesită multă atenție.

Reproducere:

Perioada de reproducere la văduviță este în lunile martie-aprilie, dar datorită vremii poate întârzia până la jumătatea lunii mai. Femela trebuie să aibă vârsta de 3-4 ani pentru a ajunge la maturitatea sexuală. Temperatura apei trebuie să fie de 7-8 grade Celsius pentru depunerea icrelor. Această specie este foarte prolifică, femela poate depune câteva zeci de mii de icre pe fundul apei, printre plantele acvatice. După o perioadă de numai 9 zile, din icre apar larvele care sunt destul de mici, au lungimea de 5 mm.

*Dimensiunea legală pentru reținere 30cm!

Faptul ca este un pește foarte agresiv încă de mic constituie un dezavantaj pentru el pentru ca mulți pescari opresc și exeplarele mici, însă  poate pescarii care citesc acest articol (sau orcine altcineva) se vor gândi de 2 ori înainte  în caz ca pescuiesc văduvița și poate o vor elibera, doar asa avem șanse mai mari de a întâlni exemplare  mai mari.

 Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!