Tipurile de bălți private din România

De data asta vom lua “în colimator” bălțile private și administratorii/managerii acestora! După cum ați observat, mai sus am pus ghilimele asupra termenului folosit, doar nu credeați că vom trage cu tunurile înspre dânșii… mă rog, nu în toți!
Ei bine, haideți să începem!
Majoritatea știm că pe bălțile private (cu taxă și regulament), s-a dezvoltat o întreagă afacere, o metodă eficientă a patronilor de a face profit prin această formă de comerț, căci în definitiv la asta se rezumă! Foarte puține bălți private fac piscicultură în adevăratul sens al cuvântului!
Haideți să împărțim în acest articol categoriile de bălți împreună cu administrațiile lor, de ce…? căci ele sunt gândite pentru mai multe segmente de pescari!
1- Există bălțile de pescuit special /amenajate pentru concursuri, sunt acele bălți unde în cursul săptămânii în timpul sezonului, rar găsești un loc unde să pescuiești. Prețurile sunt bineînțeles pe măsură și pornesc pentru o partidă de 12 ore de la 100 lei și ajung până la 200, chiar 300 lei la 24h! Nu oricine ajunge să pescuiască aici, atât dpdv al taxei, cât și al regulilor, dacă gândim sincer, există și motivație! Destui pescari înjură ca la ușa cortului când aud că la balta X se cere spray dezinfectant, saltea de primire, ba chiar pozele amintire să fie făcute exclusiv deasupra acesteia de la anumită distanță, ca în cazul în care peștele scăpa din mâini să fie afectat cat se poate de puțin, firul să aibă anumită grosime și montura să fie de cutare fel, etc!
Păi… Să ne gândim un pic înainte de a mai injura…oare cât costă un exemplar de crap comun la 10-15kg, mai ales să fie și femelă?! Dacă nea Ghe (scuze de ex, așa mi-a venit) stă în picioare cu un trofeu de 10+ dar nu contează până la urmă greutatea, iar acesta îl scapă direct în cap, ori într-o țepușă, îi agață 2-3 solzi (unde pe acolo se poate infecta), acel pește mai are șanse să fie sănătos!? Ce pierdere poate avea balta respectivă astfel!? Dacă se întâmplă asta frecvent!? Cu firele și grosimea acestora la fel, monturile ce permit eliberarea plumbului asemenea, sunt riscuri de care trebuie să ținem cont!
Populația piscicolă a unei astfel de bălți este una destul de mare, patronii de aici nu scot peștele mare pentru consum, ci au grijă de el pentru celălalt sezon pentru ca pescarul să se poată bucura în partidele de pescuit, cu trofee frumoase.
Confortul pe acest tip de bălți poate conta pentru unii dintre noi, sunt bălți cu căsuțe dotate cu saltele, wc-uri curate, loc de grătar amenajat, etc.
Cei ce aleg să pescuiască aici ocazional ori în concursuri, exclus să bage la portbagaj ceva, ori să lase gunoiul la întâmplare pe stand, căci știu bine că nu vor mai fi primiți niciodată acolo, plus că au și altă educație
Astea se numesc investiții! Cine le-a făcut!? Pentru ce?
Patronii bineînțeles, pentru confortul celui ce îi va trece pragul, așa alege el să-și selecteze clienții
2- Următoarea categorie de baltă privată este cea care este dedicată pescarului universal, mai puțin pretențios. Taxa la acest tip de baltă poate începe de la 60 lei și poate ajunge până la 150, maxim 200 lei la o partida de 24h. Are de regulă un regulament mai indulgent ca cel de sus, adică mai rar se cer spray-ul dezinfectant pentru pești, grosime fire și monturi adecvate. Încă un criteriu esențial pe acest tip de bălți este faptul că pe unele din ele se permite reținerea capturilor, sau o parte din acestea, acum fiecare cu regulamentele lor, diferă de la balta la balta.
Condițiile pe unele din aceste bălți le găsim, pe altele nu, mai rar cu toaletele și apa curenta, putem găsi în schimb umbrare și câte un grătar ici colo. Repet, nu toate sunt la fel, sunt bălți ce se respectă din acest pct de vedere!
Populația de pește aici se poate schimba de la un sezon la altul, mulți administratori aleg să scoată peștele de o anumită greutate toamna pentru al comercializa, cu ocazia asta reînoind resursa, sunt și alți patroni care nu umblă la populația piscicolă.
Pescarii ce frecventează aceste bălți sunt destul de grijulii în ceea ce privește curățenia la locul de pescuit, rar se întâmplă să lase gunoiul în urma lor, aceștia sunt reținuți și la capitolul furtului de pește prin boscheți sau direct în mașini, ori au altfel de nivel de educație, ori o fac și din prisma camerelor de supraveghere din incintă
3- Ultima categorie de bălți de care pomenim este cea destinată pescarilor de rând, acei pescari care sunt într-o continuă căutare de bălți ieftine de abordat, atât ca taxe, cât și a regulamentului lor.
Prețurile pe o astfel de baltă pot începe de la 30lei și pot ajunge până la 60-70lei. Aici dacă găsim un regulament, acesta este minimalist, adică îți va spune paznicul că ai voie să prinzi și să reții de ex 5kg de pește, un nr de scule și cam atât, acum depinde, pot fi și bălți cu reguli mai complexe.
Populația piscicolă a acestor bălți de regulă lasă de dorit mulți pescari, spun de regulă căci 60-70% din ele nu populează frecvent, o fac rar, o dată cel mult pe lună și au și un sistem de a “promova” asta, învechit dar tot îl folosesc, ba filmează sau pozează din mai multe unghiuri, ori schimbă oamenii între ei, alții folosesc paznicii sau oameni din sat pe post de pescari, unii folosesc același juvelnic cu aceiași pești, grosolane metode dar încă se practică! Sunt rare bălțile în care se populează de câte 2, chiar 3 ori pe lună, iar acesta sunt și cele mai căutate.
Aici “pescarii” își permit să arunce gunoiul în stuf, ori să-l lase chiar la vedere, îndrăznesc să bage la sacoșă câte un pește mai frumos, gălăgia este nelipsită pe cele mai ieftine din aceste bălți, într-un cuvânt nesimțirea este la ea acasă! Administratorii care reușesc să țină în frâu aceste scursuri ale societății, sunt rarități, pe ceilalți aproape că nu-i deranjează și nu fac nimic în privința asta!
Bun… acum că am deslușit cred aceste categorii de bălți, împreună cu administratorii și patronii ce se ocupă sau nu de ele, dar și pescarii ce le frecventează, ce concluzii tragem?! Părerea mea, a unui pescar modest ce de regulă pescuiesc pe sălbatic, dar am prieteni ce frecventează adesea bălțile private, este următoarea:
- indiferent pe ce fel de bălți alegem să ne petrecem timpul, tot la educație ajungem;
- nu contează cât de buni pescari suntem, ci la ce ne rezumăm când intrăm pe o incintă privată și nu numai;
- eu mă gândesc astfel, dacă nu-mi place un produs dintr-un anumit magazin, nu-i mai trec pragul niciodată, în nici un caz nu fur din el
- indiferent de felul cum promovează un patron sau administrator balta sa, este modul lui personal de a face marketing/reclamă acelei bălți, nu a noastră a pescarilor! Noi doar alegem să mergem acolo, sau nu;
- câte magazine din cartier sau din cele mari gen hipermarket au preturi nesimțite și/sau ne-au furat la cântar, ori cu o reclamă mincinoasă? Ce-am făcut noi ca clienți în acest sens?! Nimic, cel mult la casa de marcat un pic de gălăgie, mai rar o adresă către OPC, exact la fel este și în cazul bălților private, nu sunt bălțile noastre, ci noi suntem doar clienți sau nu!
Domnilor cam atât am considerat să expunem despre aceste tipuri de bălți, că am greșit pe aici pe colo, suntem oameni și noi, dar cert este că așa se întâmplă în acest moment în România noastră dragă! Diferența o facem noi oamenii, prin modul nostru de gândire și mai ales prin educația noastră! Ca de altfel peste tot în societate, nu numai la pescuit!
Menționez faptul că după cum vedeți, nu am numit nici o baltă, deci nu pot fi acuzat pe nedrept că țin cu patronii și vai ce rău o duc ei…am vrut să scot la iveală doar ce este drept, și dintr-o parte și din cealaltă!
Mulțumim pentru atenție domnilor! Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!
Articol scris de Andriescu Mihai