Salutare pescari, salutare tuturor! Aceste rânduri sunt destinate celor ce au trecut măcar o dată prin #DeltaDunării, ori au de gând s-o facă, ca pescari sau simpli turiști!

Se știe faptul că legislația prezentă nu permite reținerea speciilor: șalău, știucă, somn și crap.
În același timp pescarii comerciali îi dau bătaie în continuare cu reținerea acestora, ba mai mult și sub dimensiunile minime legale. Dar ăsta este alt subiect tabu care nu face obiectul astăzi!

  • Este corect!?

Un institut de cercetare piscicolă din Galați, nu-i dăm numele că nu-l vrem vedetă, a calculat/estimat cum sunt periclitate speciile de somn, știucă, șalău și crap(estimări care au dus la interdicția de a mai opri aceste specii), astfel: “sunt eliberate peste 180.000 de permise de pescuit și acestea înmulțite cu 5kg de pește pe zi ori 5 zile unde ajungem?” Este doar o motivație a acestor specialiști din acel institut, de altfel și cea mai ………. înțelegeți voi!

  • Pe bune, ăsta e studi!?

Păi de unde știu stimații cercetători dacă un pescar chiar prinde cele 5 kg zilnic!? Au stat ei după pescari să vadă?! Din alea 180.000 de permise câte au și fost în Delta!? Hai or fi fost 2000, 5000, 10000, 50.000 fraților, dar chiar și așa ăștia toți au prins câte 5kg!?
Sunteți absurzi oameni buni! Și ne vom opri aici cu ocara că nu-i bine!

În continuare vom prezenta așa cum ne pricepem următoare exemple!

  • Anul acesta, chiar acum la ora la care vorbim, se pregătesc sau deja sunt pregătite un nou set de prevederi ce vor face ca pescarul de rând să nu mai poată veni în Delta Dunării, poate doar să admire peisajul, fiindcă taxele de intrare, cât și cele de intrare pe apă se vor mării exagerat de mult, amenzile pentru campare deasemenea.

Domnilor… poate nu ar fi rău într-adevăr niște amenzi usturătoare pentru nesimțiții care lasă gunoi în urma lor, sau pentru cei ce opresc pește subdimensionat sub pretextul că nu știau ce specie e! Să fim serioși nu suntem absurzi!
Dar de aici până la a opri practic accesul celorlalți pescari de bună credință în perimetrul Deltei Dunării prin taxe aberante și continuând susținerea legii care interzice spre reținere cele patru specii amintite mai sus… este cale lungă!

  • Ce pescar ar mai veni în Delta Dunării să știe că va putea reține câțiva carași și roșioare ori bibani!?
  • Noi pescarii de bună credință nu avem voie să punem în ciorbă o moacă de somn de 2-3kg!?
  • Cine va mai avea curajul să ridice un cort și să plătească o amendă ce se aude a depăși 100 lei după aprobare !?(în prezent este 30lei)
  • Cine va mai avea curajul să pună o barcă la apă când taxa va fi de cca 300 lei!?
  • Câți bani îi va trebui unui pescar pentru a face un sejur de 3-5 zile în Delta Dunării!?
  • Nu cumva ni se restricționează pe față dreptul de a ne simți bine în natura!?

În multe zone din țară la munte în special dar și pe plajele așa zis sălbatice, nu mai putem campa că vezi domnule poluăm, acum ne interziceți practic și accesul în deltă, păi unde mai avem voie să mergem?

Suntem sătui de marile orașe și unii dintre noi așteptăm un an, alții mai mult pentru o ieșire în frumoasa noastră deltă! De ce ne îngrădiți și ne confiscați și această formă de recreere!?
Așa este că uneori mai și deranjăm prin faptul că sunăm prin dispeceratele de poliție ori frontieră pentru a semnala comiterea faptelor de braconaj, nu ne putem abține unii dintre noi! Alții au plătit cu spargerea pneurilor, cu amenințări și chiar cu bătaia pentru aceste sesizări!

  • Asta este problema, noi deranjăm atât de mult încât trebuiesc impuse astfel de legi

Domnilor și doamnelor din ARBDD, vă rugăm să dați ascultare comunităților de pescari din țară de peste tot, căci Delta Dunării este a tuturor românilor, dați curs solicitărilor și deschideți dialogul cu oamenii! Tot acești oameni vă vor sprijini, veți vedea! Un pic de gândire trebuie și putem să ne înțelegem cu toții, și pescarii amatori și profesioniști! Trebuie doar să se vrea că soluții se găsesc!

Cum spunea un bun prieten Ionuț S. “Frate sunt oameni ce vin și stau în Delta și își iau ci ei un sac de cartofi și câteva conserve, atât își permit! Lor le interzicem Delta nu?!”
Cam așa stă problema domnilor legiuitori!

Propunea “cineva” sper retoric, că o idee ar fi școlarizare pentru obținerea permisului de pescuit și că taxa ar putea fi oricât! Că e la îndemâna oricui, că așa cum avem bani de scule și de ce mai implică o ieșire la pescuit, putem să găsim la fel și bani pentru această taxă!

Băi oameni buni!
Vedeți care e salariu mediu în România și criza prin care trecem și mai gândiți-o că nu e chiar așa! Să pui acolo o taxare de bun simț ex 100-200 ron e una, să faci din asta o afacere să ceri sume mai mari este o aberație și nu faceți decât să discriminați pescarii!

Repetăm a nu știu cât-a oară! Pescuitul este o activitate de recreere în natură, iar românii încă au acest drept constituțional de a se relaxa unde vor, în cazul de față la pescuit! Faceți legi dar nu după studii eronate și mai ales după propunerile a 1-2 oameni care vor să separe pescarul de rând, obisnuit, de cel cu posibilități!

În speranța că veți da citire acestor rânduri, vă mulțumim pentru atenție și vă dorim numai bine!
Doamne ajută tuturor

Ps: vă așteptăm pe toți pescarii de bună credință să vă alăturați mitingului din fața sediului ARBDD din Tulcea pe data de 20 Mai!
Împreună putem reuși!!!