Şprotul (Sprattus sprattus)

– Șprotul aparține familiei Clupeidae, Genul Sprattus, Specia Sprattus sprattus.
– Este răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Adriatică și Marea Neagră
– Deplasarile șprotului sunt determinate în general de temperatura apei, având loc de obicei în trei perioade principale ale anului toamna, iarna și primavara.
Șprotul are corpul alungit și comprimat lateral, acoperit cu solzi mari, uşor caduci.
– Partea dorsală este rotunjită, iar cea ventrală formează o carenă de la vârful botului până la inserția analei.
– Lungimea medie a șprotului este de 8-10cm, rar atingând 12-14cm, cu o greutate în general de 10gr.
– Are capul mare cu gura mică, oblică în sus și uşor superioară.
– Ochii sunt mari și au privirea laterală.
– Caudala este adânc scobită.
– Culoarea este verzui-albăstruie întunecată pe partea superioară, laturile şi abdomenul sunt argintii.
Reproducerea:
– Șprotul se reproduce în perioada rece, cu o intensitate maximă între decembrie şi martie. O femelă depune între 500-2000de boabe de icre cu diametrul de 1mm, pelagice, care se dezvoltă în straturile superioare ale apei mării.
Modul de viață și hrana:
– Trăieşte în bancuri numeroase, fără a intra în fluvii sau lacuri litorale.
– Se apropie de țărm când apa ajunge la 7- 8°C, rămânând în apropierea litoralului până când temperatura apei atinge 18°C. Vara revine la țărm odată cu apele reci.
– Se hrăneşte cu zooplancton şi cu mici larve, moluşte şi fitoplancton marin.
– Valoarea economică este ridicată, pescuindu-se în cantități importante.
– Comisia Europeană a adoptat o propunere privind posibilitățile de pescuit în Marea Neagră în 2019, din punct de vedere comercial. Este vorba despre cota de pescuit şi limita de captură pentru speciile şprot şi calcan, care sunt împărțite între Bulgaria şi România.
– Pentru şprot, Comisia propune meținerea unei limite de captură de aproximativ 11.500 de tone, din care 70% va fi alocată Bulgariei şi 30% României. Ciudat nu?…
Șprotul ca și hamsia se poate prepara pentru consum în mai multe feluri, fie afumat, marinat, prăjit, etc.
Cam atât despre șprot.
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!