Somnul pitic american (Ameirus nebulosus) este un pește răpitor, aparținător al familiei Ictaluride, nativ din America de Nord care a fost adus în Europa la jumătatea secolului al IX-lea dar şi în Chile, Puerto Rico şi Noua Zeelandă (FishBase, 2004).

Descriere:
Somnul pitic are un aspect asemănător somnului negru (Ameiurus melas), atinge între 20 și 30 cm dar poate ajunge și până la 40-50 cm. Pot cântări 0,6 kg însă au fost raportate existența unor exemplare de 3kg.
Nu au fost observate diferențe semnificative între dimensiunile masculilor și cele ale femelelor.
Este un pește robust care are corpul îngroșat, aplatizat cu capul turtit dorsoventral.
Spatele este moderat arcuit cu o proeminență în spatele capului.
Gura este mare, puternică, prevăzută cu un șir de dinți mici pe ambele fălci.
Falca superioară este puțin mai lungă decât cea inferioară.
În jurul gurii prezintă patru perechi de mustăți de culoare maro închis spre negru, cu câte o mustață singulară în colțurile gurii, o pereche în fața ochilor poziționate pe bot și două perechi sub bărbie. Aceste mustăți sunt sensibile la atingere și la stimuli chimici.
Pielea este groasă, acoperită cu un start de mucus și lipsită de solzi.
Are o culoare de la maro închis la verde măsliniu pe spate, uşor mai deschis pe laterale; partea inferioară a capului şi a maxilarului inferior sunt de culoare galben untos, care ajunge la un gri deschis pe burtă
Partea inferioară a capului și mandibula au culoare gălbuie, care continuă cu tonuri de alb pal sau gri pe abdomen.
Au o aripioară dorsală, o dorsală adipoasă (asemănătoare peștilor din familia păstrăvului) și o aripioară caudală. În captivitate specia își pierde pigmentația căpătând o culoare albicioasă.

Habitat:
Somnul pitic trăiește de regulă în ape liniștite cu multe plante acvatice, în iazuri, dar și râuri și fluvii. Poate fi întâlinit de asemenea în lacuri, lagune.
Este foarte rezistent în apele cu concentraţie mare de dioxid de carbon şi concentraţie scăzută de oxigen, precum şi termperaturi de până la 30-35ºC
Poate trai fără apă o lungă perioadă de timp dacă are umiditate.
Poate supraviețui perioade îndelungate fără apă, cu condiția să-i fie umezit corpul. Sunt rezistenți la poluarea domestică și cea industrială.

Reproducere:
Acest invadator se înmulțește prin ouă depuse într-un cuib sub forma unei adâncituri nu foarte adâncă construită pe fundul apei de unul sau ambii părinți.
Ouăle sunt îngrijite de ambii părinți. Exemplarul care le păzește, le mișcă cu ajutorul mustăților și le ventilează cu ajutorul aripioarelor pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea.
Eclozarea are loc după o săptămână când juvenilii se dispersează în bancuri mici.
În râul Dâmbovita din București au fost văzute bancuri de puieți în luna septembrie, dovada că se poate înmulți de două ori pe an!
Ating maturitatea la 2-3 ani, cu o lungime de aproximativ 180-200mm; pot trai până la 8 ani (McDowall, 2000). Se hrăneşte cu melci, raci de apă dulce, icre de peşte, viermi, insecte (adulte şi larve), peşte.

Pescuitul:
Se poate pescui la toate categoriile de scule de pescuit, la orice momeală, este o adevărată pacoste căci se poate instala cu ușurință pe patul de nadă creat pentru crap sau alte specii ce urmărim a le prinde și nu mai pleacă de acolo până când nu mănâncă tot! Pescarii ce l-au dus acasă pentru al găti, au arătat burta peștelui plină aproape să crape, cu nada atribuită altor specii.
Când îl prindeți accidental trebuie să știți că are spini veninoși în aripioara dorsala cât și cele laterale, este bine să aveți mănuși ori palmare să vă protejeze.
O metodă descoperită personal pentru a scăpa de trăsăturile somnului pitic, este aceea de a arunca aprope de maluri ceva putred, ori căpățâni de pește. Aceștia vor simți imediat mirosul și vor începe să devoreze delicatesele, lăsând astfel locul unde pescuim, disponibil pentru ce specii ne interesează.

Rugăminte !
Dacă se întâmplă să prindeți acest “infractor”, nu-l mai eliberați în apă, ci lăsați-l să se bronzeze pe uscat!

Fire întinse tuturor !