Somnul european (Silurus glanis)
Somnul european (Silurus glanis), parține familei Siluridelor și se mai numește popular codoi, codău, hârc, hârcă.
Răspândire:
În Europa se găsește în fluviile bazinului ponto-caspic si ale Mării baltice.
În România îl găsim în Dunăre în Deltă, în lacurile litorale (Siutghiol, Tasaul), în cele interioare (Snagov), în râurile Prut, Siret, Arges, Mures, Olt, Jiu, Someș, Crisuri, Târnave, Bega, Timiș. Uneori ajunge și în amonte pe afluenții râurilor de mai sus (Cibin, Arieș etc).
Descriere:
Corpul este cilindric până la înotatoarea dorsală, apoi se turtește vertical. Capul este mare și turtit, gura foarte mare, cu dinți mici, ascutiti și deși ca o perie.
Deține trei perechi de mustăți din care una cu firele foarte lungi.
Culoarea este verde cenușie pe spinare și flancuri; pe alocuri corpul este marmorat. Nu are solzi.
Burta este albă sau gălbuie.
Lungimea medie a peștelui variază de la 0,8-1m și până la 1,5m (excepțional 3-4 m) în funcție de habitat dar și legislația țărilor care este foarte diferită în acest sens.
Greutatea exemplarelor este în general dată de mărimea acestora oscilează între 5-20 și poate fi până la 40-100kg (recordul mondial de somn prins sportiv este de 160 kg însă poate ajunge pana la 400 kg)
Modul de viață și hrana:
Principalul său detector sunt mustățile ce sunt folosite ca niște senzori și care în unele situații atrag peștișorii curioși pe care acesta îi înșfacă de cum s-au apropiat îndeajuns pentru a fi o pradă sigură.
Spre sfârșitul toamnei se adună în numar mare în gropane adânci unde, îngropați în mâl ori diferite structuri, își petrec iarna.
Se hrănește cu, crustacei, pești de tot felul, (preferă țiparul când îl găsește), broaște, lipitori, viermi mari, dar atacă și păsări la suprafață apei.
Pescuitul:
Perioada optimă pentru pescuit este aprilie-noiembrie, în special luna iunie. Se practică, în apecial pescuitul de fund, cu scule rezistente și momeli adecvate.
Se poate pescui atât la spinning cu năluci gen twistere, shad-uri, rotative și linguri grele, cât mai aproape de fundul apei pot da rezultate bune dar și la staționar cu buchet de râme negre, de gunoi, pește viu, ficat de vită sau porc, coropișniță, lipitoare, șoricei, broaște etc. Se mai pescuiește și din barcă la clonc.
În toate cazurile trebuiesc folosite unelte rezistente, cârlige mari și fire groase. Când este mare, scoaterea lui din apă pune probleme serioase.
Carnea este fragedă, grasă si gustoasă, fară oase. Exemplarele mari au carnea prea grasă.
*Atentie!!! Icrele somnului sunt toxice.
*Dimensiunea legală pentru reținere 50 cm.
“Ponturi:
Sculele — Înainte de a începe partida de pescuit la somn, trebuie să fiți atenți la sculele pe care le folosiți. Recomandăm o lansetă foarte rezistentă ( minim actiune 100-300g), mulineta mare care să poată țină mai mult fir de grosimi destul de mari, adică un fir de 0,4 – 0,6mm. Unii pescari care urmaresc prinderea unor exemplare mari, folosesc fir textil.
Montura utilizată, poate fi simplă, cu plumb culisant si carlig pe fund, sau plumb fix pe fundul apei. Bineînțeles că pentru pescarii experimentați există și monturi mai sofisticate(“la macara”)
Pescuitul la somn nu este foarte complicat, deoarece odată ce ați agățat un somn, nu vă rămâne decât să îl scoateți din apă. Este bine sa rețineți că deseori somnul agățat se ascunde dupa obstacole sau intră sub stuf, de unde nu-l veti mai scoate; din primul moment al agățării somnul trebuie manevrat cu atenție. Un alt aspect interesant este acela ca somnul odata înțepat lupta cu îndârjire iar când simte ca este învins se bagă în nămol luând formă de seceră. Aceeași formă o ia și în apele curgătoare, unde folosește coada contra curentului, îngreunând scoaterea din apă. În apele cu nămol pe fund, exemplarele mai mari sunt foarte greu de scos din acesta, prin urmare, unii pescari pentru a determina peștele să iasa de acolo, tensionează firul și apoi îl ciupesc asemenea corzilor de chitară. Vibratiile produse în acest mod determină somnul să iasă din mal și astfel puteți sa îl trageți la mal.
Pericole şi Accidente:
Pescuitul sportiv ce dorim să-l practicăm este un hobby de relaxare, de eliberare din mediul de zi cu zi, de odihnă şi satisfacţie pe care dorim să le savurăm în mijlocul naturii. Pericolele şi accidentele însă ne pasc oriunde şi peste tot.
Pentru că pescuitul la somn dar nu numai, nu-l putem compara cu o plimbare prin parc, ci mai degrabă cu o vânătoare de mistreţi, ce este destul de periculoasă, aş dori să expunem câteva exemple care sporesc riscul de accidentare şi de care să vă feriţi în viitor.
Alcoolul – nu consumaţi alcool în exces, dacă aşteptaţi cumva dril-uri cu somni mari (mai ales noaptea) sau dacă doriţi să plecaţi cu barcă la pescuit; berea fără alcool este excelentă .
Oboseala – nu plecați obosiți cu barca la pescuit, puteţi adormi şi un peşte puternic să vă tragă lanseta în apă sau de a nu observa la timp o altă ambarcaţiune ce se apropie de voi.
Săriturile imprudente — nu săriţi de pe mal în barcă cu picioarele umede, puteţi aluneca, cădea şi vă lovi rău de tot!
Maluri abrupte – pescuiţi cu grijă mare la malurile abrupte, un somn mai măricel are puterea de a vă dezechilibra uşor şi de a vă trage în apă .
Zone alunecoase – pietrele şi bolovanii umezi, sau pline cu muşchi de apă şi malurile noroioase, la acestea atenţie sporită, sunt foarte alunecoase şi periculoase, nu numai în timpul unui dril.
Cârligele şi resturile de nailoane – nu le neglijaţi şi nu le aruncaţi pe jos în iarbă, vă puteţi răni prin înţepături şi tăieturi, sau să vă împiedicaţi.
Corturile plasate în locuri extrem de periculoase – nu montați corturile prea aproape de şosele, sunt destui demenţi ce circulă sub influenţa alcoolului sau cu exces de viteză şi nu mai pot lua curba la timp; iar dacă altfel nu se poate, semnalizaţi-vă locaţia cu triunghiuri reflectorizante şi cu lumină de veghe şi folosiţi maşinile ca scut, între cort şi şosea; de asemenea nu le montaţi în locuri unde pot cădea copaci, stânci sau în urma unei ploi torenţiale puteţi fi surprinşi de alunecări de teren
Somnii ce au ancorele înţepate în afara gurii – aceştia trebuie obosiţi bine de tot, trebuie mai întâi scoase ancorele şi abia după aceea vor fi traşi în barcă sau pe mal, altfel, aceştia se pot zbate în barcă iar ancorele ce se află înfipte pe undeva în afara gurii lor, vor găsi sigur drum spre piciorul vostru. Un cleşte patent să aveţi întotdeauna la-ndemână pentru a putea smulge cârligele înfipte în capul somnului (sau chiar din piciorul vostru).
Somnii ce sunt pregătiţi pentru tras în barcă sau pe mal – aceştia vor fi cu grijă prinşi cu ambele mâini în gură de falca de jos, cît mai departe de cârligele aflate în gura lui, iar firul nu are voie să rămână tensionat, adică, recuperatorul şi frâna să fie deschise! – dacă firul este tensionat şi somnul mai are puterea de a se zbate, plumbul aflat la 1 metru deasupra lui vă poate lovi cu putere în cap şi vă poate sparge arcada (ceea ce mi s-a întâmplat deja, cu un somn de 1,56 metrii)! sau vă poate scăpa din mână şi trage lanseta în apă
Pescuitul la clonc – atenție sporită dacă țineți firul în mână, un somn mare are puterea de a vă tăia degetele într-o fracţiune de secundă, chiar în timp ce contraţi; chiar dacă daţi prima contra doar uşor cu mâna, ţinând firul între degete, pericolul de a vă tăia e foarte mare .
Barca cu motor – nu pescuiţi pe râuri navigabile din bărci fără motor, un somn mare vă trage unde doreşte el, chiar şi în calea unui vapor, fără să vă daţi seama, fiind concentraţi la dril! O foarfecă sau un cuţit să aveţi întotdeauna la-ndemână.
Pescuitul din barcă – încercați să nu vă ridicați în picioare în timpul unui dril, ci doar când somnul este destul de obosit;
Ochelari de soare -la pescuitul din barcă Soarele reflectă, se oglindeşte prin valuri şi luciul apei direct în ochi, provocând arsuri şi usturimi .
Lansetele montate – pe lângă faptul că stativele să fie foarte solide şi bine de tot fixate, asiguraţi-vă lansetele legându-le cu o sfoară rezistentă de cel puţin 3 metrii lungime; o trăsătură violentă vă poate smulge lansetă din stativ şi nimic nu o mai opreşte de a dispărea fără urmă.
Vesta de salvare – nu urcaţi în barcă fără a avea la-ndemână o vestă de salvare şi nu purtaţi în barcă cizme înalte şi închise la brâu sau peste umeri, cu care (în cazul că cădeţi în apă) nu mai puteţi înota! De asemenea important este ca vesta de salvare să fie dotată cu un fluier şi să aibă semen reflectorizante, pentru a putea fi, în caz dz de nevoie, depistaţi chiar şi noaptea.
Valuri mari şi furtună – nu ieşiţi cu barca la pescuit când e vânt puternic sau furtună, mai ales cu barca pneumatică, aceasta nu se poate coordona pe vânt puternic, este întoarsă în toate direcţiile pe valuri!
Dacă turnaţi singuri plumb aveţi mare grijă, nu-i aruncaţi la răcit într-o găleată cu apă, ci pe jos, pe pământ! Plumbul fiind în interior încă lichid, explodează la răcire și împrăștie stropi periculoși.”
Sursa: Zoran Wiener/pescuitlasomn.ro/com
În speranța că ne-ați urmărit cu interes vă urăm fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare, iar dacă articolul va plăcut îl puteți distribui