Somnul european (Silurus glanis)

Aparține familei Siluridelor și se mai numește popular codoi, codău, hârc, hârcă.

Răspândire:

– În Europa se găsește în fluviile bazinului ponto-caspic si ale Mării baltice.

– În România îl găsim în Dunăre în Deltă, în lacurile litorale (Siutghiol, Tasaul), în cele interioare (Snagov), în râurile Prut, Siret, Arges, Mures, Olt, Jiu, Someș, Crisuri, Târnave, Bega, Timiș. Uneori ajunge și în amonte pe afluenții râurilor de mai sus (Cibin, Arieș etc).

Descriere:

– Lungimea medie a peștelui variază de la 0,5-1m și până la 1,5-2m (excepțional 3-4 m)

– Greutatea exemplarelor este în general dată de mărimea acestora oscilează între 5-20 și poate fi până la 30-80kg (recordul mondial de somn prins sportiv este de 160 kg însă poate ajunge pana la 400 kg)

– Corpul este cilindric până la înotatoarea dorsală, apoi se turtește vertical.

– Capul este mare și turtit, gura foarte mare, cu dinți mici, ascutiti și deși ca o perie.

– Deține trei perechi de mustăți din care una cu firele foarte lungi (folosite ca momeală pentru peștișori).

– Culoarea este verde cenușie pe spinare și flancuri; pe alocuri corpul este marmorat.

– Burta este albă sau gălbuie.

– Nu are solzi.

Modul de viață și hrana:

– Principalul său detector sunt mustățile care atrag peștișorii curioși pe care acesta îi înșfacă de cum s-au apropiat îndeajuns pentru a fi o pradă sigură.

– Spre sfârșitul toamnei se adună în numar mare în gropane adânci unde, îngropați în mâl, își petrec iarna.

– Se hrănește cu: crustacei, pești (preferă țiparul când îl găsește), broaște, lipitori, viermi mari.

Pescuitul:

– Perioada optimă pentru pescuit este aprilie-noiembrie. Se practică, în apecial pescuitul de fund, cu scule rezistente și momeli adecvate.

– Se poate pescui atât la spinning cu năluci gen twistere, shad-uri, rotative și linguri grele, cât mai aproape de fundul apei pot da rezultate bune dar și la staționar cu buchet de râme negre, de gunoi, pește viu, ficat de vită sau porc alterat, coropișniță, lipitoare, șoricei, broaște etc. Se mai pescuiește și din barcă la clonc.

– În toate cazurile trebuiesc folosite unelte rezistente, cârlige mari și fire groase.

– De obicei somnul se înțeapă sigur.

– Când este mare, scoaterea lui din apă pune probleme serioase.

– Carnea este fragedă, grasă si gustoasă, fară oase. Exemplarele mari au carnea prea grasă.

*Atentie!!! Icrele somnului sunt toxice.

*Dimensiunea legală pentru reținere 50 cm.

Ponturi:

– Trebuie să știți cum să atrageți somnul către momeala din cârlig. Nuu este însă așa de ușor de păcălit, deoarece acest pește s-a dovedit a fi foarte inteligent. Cu toate acestea, el are o slăbiciune pentru tot ce are un miros puternic de putred sau de sânge, iar acest lucru poate fi folosit în favoarea dvs. Somnul nu poate rezista la bucățile de pește, aflate într-un ușor proces de putrefactie (nu mereu însă e valabil)

– Mirosul de pește, este favoritul somnului. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați bucăți dintr-un pește, să le lăsați puțin timp la soare și apoi să le folosiți ca momeală.

– Mirosul urât va determina somnul să vină mai aproape de momeală, moment în care nu va rezista să nu muște din aceasta. Cârligul trebuie sa fie foarte bine adaptat acestui tip de pește, adică să fie un cârlig destul de mare, cu tijă lungă și foarte bine ascuțit, ca atunci când peștele mușcă să nu se mai poată elibera.

– Mai sunt si alte produse, care daca sunt lasate sa se strice puțin, emana un miros irezistibil pentru somn. Putem aminti carne de pui putreda, ficat de vită sau pasare amestecat cu sare și usturoi. Aceste preparate sunt irezistibile pentru somn. Odata ce ați pus ficatul in carlig si il aruncat in apa, daca exista un somn în zona sigur va ataca momeala.

– Cu succes în prinderea somnului puteți folosi și râma neagră, râma albă, viermuși și lipitori, acestea, este de recomandat să se pună în cârlig în mănunchi. S-au înregistrat succese deosebite și atunci cand s-a folosit momeală vie, cum ar fi cărășeii si broscuțele.

– Principiul de baza la somn este …”momeala mare, captura mare” !

Sculele:

– Înainte de a începe partida de pescuit la somn, trebuie să fiți atenți la sculele pe care le folosiți. Recomandăm o lansetă foarte rezistentă ( minim actiune 100-300g), mulineta mare care să poată țină mai mult fir de grosimi destul de mari, adică un fir de 0,4 – 0,6mm.

– Unii pescari care urmaresc prinderea unor exemplare mari, folosesc fir textil.

– Montura utilizată, poate fi simplă, cu plumb culisant si carlig pe fund, sau plumb fix pe fundul apei. Bineînțeles că pentru pescarii experimentați există și monturi mai sofisticate

Pescuitul la somn nu este foarte complicat, deoarece odată ce ați agățat un somn, nu vă rămâne decât să îl scoateți din apă. Este bine sa rețineți că deseori somnul agățat se ascunde dupa obstacole sau intră sub stuf, de unde nu-l veti mai scoate; din primul moment al agățării somnul trebuie manevrat cu atenție. Un alt aspect interesant este acela ca somnul odata înțepat lupta cu îndârjire iar când simte ca este învins se bagă în nămol luând formă de seceră. Aceeași formă o ia și în apele curgătoare, unde folosește coada contra curentului, îngreunând scoaterea din apă. În apele cu nămol pe fund, exemplarele mai mari sunt foarte greu de scos din acesta, prin urmare,  unii pescari pentru a determina peștele să iasa de acolo, tensionează firul și apoi îl ciupesc asemenea corzilor de chitară. Vibratiile produse în acest mod determină somnul să iasă din mal și astfel puteți sa îl trageți la mal.

Pericole şi Accidente!

– Pescuitul sportiv ce dorim să-l practicăm este un hobby de relaxare, de eliberare din mediul de zi cu zi, de odihnă şi satisfacţie pe care dorim să le savurăm în mijlocul naturii. Pericolele şi accidentele însă ne pasc oriunde şi peste tot.

– Pentru că pescuitul la somn dar nu numai, nu-l putem compara cu o plimbare prin parc, ci mai degrabă cu o vânătoare de mistreţi, ce este destul de periculoasă, aş dori să vă expun câteva exemple care sporesc riscul de accidentare şi de care să vă feriţi în viitor.

– Alcoolul – nu consumaţi alcool în exces, dacă aşteptaţi cumva dril-uri cu somni mari (mai ales noaptea) sau dacă doriţi să plecaţi cu barcă la pescuit; berea fără alcool este excelentă .

– Oboseala – nu plecați obosiți cu barca la pescuit, puteţi adormi şi un peşte puternic să vă tragă lanseta în apă sau de a nu observa la timp o altă ambarcaţiune ce se apropie de voi.

– Săriturile imprudente-  nu săriţi de pe mal în barcă cu picioarele umede, puteţi aluneca, cădea şi vă lovi rău de tot!

– Maluri abrupte – pescuiţi cu grijă mare la malurile abrupte, un somn mai măricel are puterea de a vă dezechilibra uşor şi de a vă trage în apă .

– Zone alunecoase – pietrele şi bolovanii umezi, sau pline cu muşchi de apă şi malurile noroioase, la acestea atenţie sporită, sunt foarte alunecoase şi periculoase, nu numai în timpul unui dril.

– Cârligele şi resturile de nailoane – nu le neglijaţi şi nu le aruncaţi pe jos în iarbă, vă puteţi răni prin înţepături şi tăieturi, sau să vă împiedicaţi.

– Corturile plasate în locuri extrem de periculoase – nu montați corturile prea aproape de şosele, sunt destui demenţi ce circulă sub influenţa alcoolului sau cu exces de viteză şi nu mai pot lua curba la timp; iar dacă altfel nu se poate, semnalizaţi-vă locaţia cu triunghiuri reflectorizante şi cu lumină de veghe şi folosiţi maşinile ca scut, între cort şi şosea; de asemenea nu le montaţi în locuri unde pot cădea copaci, stânci sau în urma unei ploi torenţiale puteţi fi surprinşi de alunecări de teren

– Somnii ce au ancorele înţepate în afara gurii – aceştia trebuie obosiţi bine de tot, trebuie mai întâi scoase ancorele şi abia după aceea vor fi traşi în barcă sau pe mal, altfel, aceştia se pot zbate în barcă iar ancorele ce se află înfipte pe undeva în afara gurii lor, vor găsi sigur drum spre piciorul vostru. Un cleşte patent să aveţi întotdeauna la-ndemână pentru a putea smulge cârligele înfipte în capul somnului (sau chiar din piciorul vostru).

– Somnii ce sunt pregătiţi pentru tras în barcă sau pe mal – aceştia vor fi cu grijă prinşi cu ambele mâini în gură de falca de jos, cît mai departe de cârligele aflate în gura lui, iar firul nu are voie să rămână tensionat, adică, recuperatorul şi frâna să fie deschise! – dacă firul este tensionat şi somnul mai are puterea de a se zbate, plumbul aflat la 1 metru deasupra lui vă poate lovi cu putere în cap şi vă poate  sparge arcada (ceea ce mi s-a întâmplat deja, cu un somn de 1,56 metrii)! sau vă poate  scăpa din mână şi trage lanseta în apă

– Pescuitul la clonc – atenție sporită dacă țineți firul în mână, un somn mare are puterea  de a vă tăia degetele într-o fracţiune de secundă, chiar în timp ce contraţi; chiar dacă  daţi prima contra doar uşor cu mâna, ţinând firul între degete, pericolul de a vă tăia e  foarte mare .

Barca cu motor – nu pescuiţi pe râuri navigabile din bărci fără motor, un somn mare vă  trage unde doreşte el, chiar şi în calea unui vapor, fără să vă daţi seama, fiind  concentraţi la dril! O foarfecă sau un cuţit să aveţi întotdeauna la-ndemână.

– Pescuitul din barcă – încercați să nu vă ridicați în picioare în timpul unui dril, ci doar  când somnul este destul de obosit;

– Ochelari de soare -la pescuitul din barcă Soarele reflectă, se oglindeşte prin valuri şi  luciul apei direct în ochi, provocând arsuri şi usturimi .

– Lansetele montate – pe lângă faptul că stativele să fie foarte solide şi bine de tot fixate,  asiguraţi-vă lansetele legându-le cu o sfoară rezistentă de cel puţin 3 metrii lungime; o trăsătură violentă vă poate smulge lansetă din stativ şi nimic nu o mai opreşte de a  dispărea fără urmă.

– Vesta de salvare – nu urcaţi în barcă fără a avea la-ndemână o vestă de salvare şi nu  purtaţi în barcă cizme înalte şi închise la brâu sau peste umeri, cu care (în cazul că  cădeţi în apă) nu mai puteţi înota! De asemenea important este ca vesta de salvare să  fie dotată cu un fluier şi să aibă semen reflectorizante, pentru a putea fi, în caz dz de  nevoie, depistaţi chiar şi noaptea.

– Valuri mari şi furtună – nu ieşiţi cu barca la pescuit când e vânt puternic sau furtună,  mai ales cu barca pneumatică, aceasta nu se poate coordona pe vânt puternic, este  întoarsă în toate direcţiile pe valuri!

– Dacă turnaţi singuri plumb aveţi mare grijă, nu-i aruncaţi la răcit într-o găleată cu  apă, ci pe jos, pe pământ! Plumbul fiind în interior încă lichid, explodează la răcire și împrăștie stropi periculoși.

În speranța că ne-ați urmărit cu interes vă urăm fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare, iar dacă articolul va plăcut îl puteți distribui!