Somnul african (Clarias gariepinus)

Este des confundat în rândurile pescarilor, cel puțin că și denumire, cu somnul pitic american Ameirus Nebulosus, specie invazivă ce provoacă cu adevărat daune în apele noastre, acesta îl vom lăsa deoparte deocamdată urmând să-l prezentăm altă dată.

Răspândire:

Somnul african este o specie de somn din familia Claridae, având o proveniență africană. Această specie este introdusă prima oară în Europa, în Cipru, iar ulterior și în Cehia, Slovacia, Olanda în 1991 și Polonia 2001.

În Romania a fost introdusă în 2002 exclusiv sub forma de puiet, fiind crescută în scop comercial, pentru consum mai ales, ulterior și pentru agrement în unele lacuri pentru pescuit.

Somnul african, are capul turtit, mai mic ca al somnului european Silurus Glanis.

Nu are solzi si culoarea pielii depinde mult de habitatul în care trăiește. Acesta poate fi, culoare închisă (spre maro, maro-cenusiu închis), deschisă (maro deschis, maro-gălbui sau cenușiu deschis).

Acest pește traieste mai mult pe fundul apei, dar se hrănește pe toate adâncimile.

Este un rapitor vorace și nu este un peste mofturos. Mănâncă absolut tot ce gaseste: insecte, larvele acestora, râme, resturi de plante, pestisori morți sau vii, ficat, carne, etc

Habitatul original al somnului african este întreaga suprafață a Africii, Asia Mica și partea sudica a Turciei. S-a trecut la cresterea lui intensiv în ferme cu conditii controlate și trăiește și în zone mai reci dar numai in conditii artificiale, deoarece nu suporta temperaturile mai mici de 15 grade celsius. Temperatura optima pentru acest peste este: 20-28 grade celsius, dar suporta si temperaturi mai scazute de 18 grade, dar numai daca a scaderea de temperatura este de durată scurtă.

– În primele luni de viață, are nevoie de apă curată si oxigenată. Asta până în momentul formarii complete a sistemului respirator care îl ajută să folosească oxigenul și din atmosferă.

– Somnul african este un pește care se dezvoltă  și crește repede. La vârsta de 1 an in condiții optime poate sa atinga greutăți între 600 – 1200 gr.

– În condiții de creștere intensivă, somnul african suportă foarte bine densități mai mari ca si alte specii de pești, suportând până la 200 kg de somn african într-un singur metru cub de apă.

– Sistemul respirator al somnului african diferă de cel al pestilor normali. Din ultima pereche de branhii s-a format o pereche de camere de aer (asemanatoare plămânului – având o formă ca și conopida), intens parcurse de artere prin intermediul căruia, peștele este capabil să respire oxigen din atmosferă.

Sperăm odată cu să nu se mai confunde cele două specii

Dacă va plăcut articolul dați o distribuire.