Scorpia de mare (Scarpoena porcus)

Peștii din familia Scorpaenoidea, numară peste 250 de specii, foarte diferiți între ei ca formă, însă toți au în comun o apofiză îndreptată în jos, de regulă pe al treilea os al inelului orbital, care partial poate acoperă aproape toată regiunea facială.

Majoritatea scorpenoidelor sunt specii marine si se caracterizează, adesea prin culori vii  atrăgătoare și prin forme ciudate.

Scorpia de mare este un pește răpitor cu forma ciudată, care are capacitatea de a-si schimba culoarea corpului.

Răspândire:

Scorpia de mare în este întâlnită în marea Azov, Mediterană, Marea Neagră, dar și în apele din Insulele Britanice, Azore, Canare.

Descriere:

– Această specie are capul mare și rotund, doar în putine locuri prezintă solzi, are ghimpi osoși cu țepi puternici, îndreptați în diferite direcții.

– Gura este mare, largă și uneori oblică, cu fălcile ce conțin dinți subțiri și foarte ascuțiți.

– Ochii sunt rotunzi, mari, cu irisul colorat, ce poate varia mult de la un exemplar la altul.

– Corpul unui adult are un aspect robust și de regulă ajunge pană la 20cm, excepțional până la 30-35cm, cu o greutate medie de 500-600gr.

– Coloritul este maroniu sau maroniu-roșcat, cu nuanțe diferite de galben, gri, alb-cenusiu, verzui.

– Înotatoarea dorsală este lungă și are 10-13 spini cu glande veninoase ce conțin 9-10 radi moi în partea posterioară. De asemenea si înotatoarele pelviene si anala prezintă glande veninoase, care prin spinii ascuțiți provoacă înțepături prădătorilor.

– Înotatoarea coadală este simplă și puțin îngrosată.

Modul de viață și hrana:

– Scorpia de mare trăieste solitar și preferă să stea la adâncimi de până la 50-60m în apele litorale de coastă în apropierea stancilor, sau pe fundul nisipos, camuflat printre pietrele acoperite de alge.

– Hrana sa este alcătuită din crustacee, crabi, mici pești și nevertebrate.

– Este un pește longeviv, însă au fost semnalate diferențe în ceea ce longevitatea acestuia între diverse regiuni și se pare că indivizii din Marea Adriatică sunt printre cei care trăiesc cel mai mult, ajungând până la 11 ani.

Reproducerea:

– În perioada de reproducere din luna iunie-iulie și până cel mult în luna septembrie, femela depune ouale în apă.

– Ouale au diametrul mai mic de 1mm, iar larvele care apar dupa eclozarea lor au cca. 1,50mm.

– Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 2 ani la masculi și 3 ani la femele. Acest peşte prezintă dimorfism sexual și anume rata de creștere a femelelor este mai mare decât cea a masculilor.

Valoarea acestui pește pe plan economic, nu este prea mare, gastronomii de pe lângă țărmul Mediteranei au câteva rețete, la noi însă cu mult mai mic interesul, cu toate că scorpia de mare, dându-i la o parte carcasa înfricosătoare, are o carne albă și gustoasă.

Nu este o specie în pericol de dispariție, numarul de exemplare fiind destul de  mare, neavând prea mulți dușmani naturali.

*Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare 🙂 nu uitati, dacă vă plac articolele noastre, faceți-le cunoscute distribuindu-le, mulțumim !