La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți pescari din țară, cu susținerea AJVPS Sibiu, au populat râul Olt, în zona Racovița, cu câteva mii de exemplare de văduviță, un pește ajuns atât de rar încât este considerat pe cale de dispariție de către pescari.

Popularea s-a făcut la inițiativa unui grup de pescari din București care au vrut să dea un exemplu autorităților care periodic strâng bani pentru populări ale apelor publice cu specii naturale, considerate rare.

”S-a pornit o mișcare pe Facebook de către niște colegi pescari de la București, ”Roata Populărilor” îi zice, care vine și ca o palmă peste față dată autorităților, care de ani de zile nu reușesc să repopuleze apele naturale și trăiesc pe banii noștri. Băieții aceștia s-au gândit să facă o strângere de fonduri, de la pescari pentru pescari, iar cu banii strânși au căutat material biologic prin țară. Nu au reușit să găsească pe nicăieri ceva calitativ pentru că acum aproape toată lumea repopulează cu crap și caras, specii comune, și așa au ajuns la noi, la Timișoara. Au intrat în contact cu noi, noi am apreciat foarte mult gestul lor și am decis să ne implicăm activ în proiect. Pe scurt, am reușit să procurăm specia și i-am ajutat cu popularea”, a explicat pentru Turnul Sfatului Florin Ciortan, reprezentant al pescarilor.

Au fost eliberate în Olt aproximativ 4000 de exemplare de văduviță, a căror rată de supraviețuire în condiții optime poate ajunge și până la 95%.

”Nu există niște date concrete la nivel național în ceea ce privește reprezentarea geografică a speciei ”văduvița”, dar din datele adunate din lumea pescarilor cred că lipsea cu desăvârșire din zona Sibiului. Nu cred că este greșit dacă spunem că este o specie în pericol de dispariție pe porțiunea respectivă”, mai spune Florin Ciortan.

Suma strânsă de pescarii din București a fost dublată de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu, a explicat pentru Turnul Sfatului că n-a mai văzut un exemplar de văduviță pe Olt, în județul Sibiu, de aproape 15 ani.

”Specialiștii spun că în unele zone ale țării a dispărut de 60 de ani. Eu am prins singurul exemplar în 2008, sub barajul de la Scoreiu. Ne bucurăm să vedem astfel de inițiative ale pescarilor și le susținem fără rezerve de fiecare dată pentru că, în definitiv, asta înseamnă o asociație, oamenii se asociază pentru un interes comun”, a declarat Romeo Stoicescu.

Un articol de: https://www.turnulsfatului.ro/2020/06… ?Preluat exclusiv pentru proiectul pescarilor ? #RoataPopularilor

ROATA POPULĂRILOR poate ajunge chiar la tine acasă, pe râul, în lacul unde ai pescuit de mic, implică-te alături de noi pentru cei ce vor veni după, copiii noștri merită asta ❗ ?Pentru cine dorește să ni se alăture ⤵️ Reamintesc conturile unde puteți contribui, suma minimă ziceam la început a fi 5 lei, însă datorită comisioanelor băncilor, ca să rămână totuși ceva și la noi să fie de minim 15 lei?

CONT BCR⤵️

RO76RNCB0749111507660008

Titular: Alin Mihai Vasile

CONT REVOLUT⤵️

IBAN: GB18 REVO 0099 7097 2246 95

BIC: REVOGB21

Titular: Alin Mihai Vasile