Porcușorul (Gobio gobio)

Face parte și el din marea din marea familie a ciprinidelor

  Denumiri populare : porcusor, porcoi, pietruc

  Există mai multe subspecii de porcusor, printre care Gobio Kessleri, Gobio Uranoscopus, Gobio luviatilis, cu diferente vizibile doar la o analiză stiintifică.

  Se întâlneste mai ales în râurile lente din zona de ses, în Dunare si mai putin în lacuri.

 Se aseamană cu mreana, mreana mică, în parte si datorită celor doua mustati groase si scurte de-o parte si de alta a gurii.

 Mreana are însa patru mustati, asadar este usor de identificat daca ati prins o mreana mica sau un porcusor.

 Dimensiunea maxima este de 15 cm, cea normala de 10 cm, la care se si atinge maturitatea sexuala.

 Durata de viată este de aproximativ 3 ani.

 Trăieste în mici bancuri de 10-20 de exemplare, în apropierea locului în care s-a născut.

 Se hrăneste pe fundul apei, cautând în substrat asemenea crapului, gura subterminală si mustatile fiind o dovadă în acest sens.

 Se reproduce între lunile aprilie si iulie.

 Femela depune 800-3000 icre în mici grămăjoare care eclozează după 10-15 zile în functie de temperatura.

 Pestisorii se mentin în imediata vecinătate a locului de reproductie, hrănindu-se îndeosebi cu zooplancton.

 Nu face obiectul unui pescuit economic datorita taliei mici, si nici a unui pescuit sportiv în particular.

 Îl prindem de obicei întâmplator, când pescuim pe fundul apei la caras, plătica, rosioara cu râme sau viermusi.

 Acolo unde porcusorii sunt mai numerosi putem folosi o linie de 0,10 cu o pluta mica, cu portanta de 0,10 – 1 gram.

 Ca momeală râmele mici de gunoi și viermii dau cele mai bune rezultate.

 Desi mic, porcusorul are o carne foarte gustoasă. 10-15de porcusori fripti pe o plită, alături de o mămăligă aburind fac deliciul oricarei mese.

* Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare !!!