Porcușorul (Gobio gobio)

Porcușorul (Gobio gobio), face parte și el din marea din marea familie a ciprinidelor și are următoarele enumiri populare: porcusor, porcoi, pietruc.
Răspândire:
Porcușorul este foarte comun în apele dulci din Europa.
Este răspândit în bazinele fluviilor care se varsă în Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Baltică.
Îl găsim în bazinele Dunării superioare, ale Nistrului superior și mijlociu, bazinele Bugului și Niprului superior și mijlociu (bazinul Mării Negre).
În România deși unele site-uri afirmă că nu este prezent, acest pește însă s-a întâlnit cu mulți pescari în multe ape de pe teritoriul țării, în special în apele de șes, de regulă cele curgătoare și până chiar în zonele colinare.
Descriere:
Se aseamană cu mreana comună când aceasta este la stadiul de puiet și cu mreana vânătă, în parte și datorită celor doua mustati groase si scurte de-o parte si de alta a gurii.
Mreana are însa patru mustati, așadar este usor de identificat.
Corpul pestelui este alungit, fusiform, usor comprimat lateral, acoperit cu solzi de dimensiuni mijlocii. In unele ape, istmul si pieptul nu sunt acoperite cu solzi.
Ochii sunt mici, asezati lateral.
Gura este inferioară, semilunară, cu câte o mustață la colțuri de lungime variabilă. Pedunculul caudal este comprimat lateral.
Dorsala este cenușie – verzui întunecat, laturile cenușii – argintii, capul și mai întunecat. Partea ventrală este alb-galbuie.
Pe spatele pestelui se afla 7-10 pete mici, pe laturi la fel, petele sunt întunecate, de marimi foarte variabile. Deasupra liniei laterale sunt dispuse 5 dungi longitudinale brun-negricioase. Înotătoarele sunt incolore, pe radiile dorsalei se observa 3 șiruri de pete negricioase, iar pe cele ale caudalei 4.
Dimensiunea maxima este de 15 cm, cea obișnuită de 10 cm, la care se și atinge maturitatea sexuală.
Durata de viată este de aproximativ 3 ani.
Hrana:
Se hrănește cu larve de insecte, moluște și crustacee. În mod normal activi în timpul zilei, dar dacă sunt deranjați, în special, de prădători, își pot amâna activitatea până la perioadele în care intensitatea luminii este slabă.
Se hrăneste pe fundul apei, cautând în substrat asemenea crapului, gura subterminală si mustatile fiind o dovadă în acest sens.
Reproducere:
Se reproduce între lunile aprilie si iulie. Femela depune 800-3000 icre în mici grămăjoare care eclozează după 10-15 zile în functie de temperatura.
Peștișorii se mențin în imediata vecinătate a locului de reproductie, hrănindu-se îndeosebi cu zooplancton.
Porcușorul nu face obiectul unui pescuit economic datorită taliei mici, și nici a unui pescuit sportiv în particular.
Îl prindem de obicei întâmplator, când pescuim pe fundul apei la caras, plătică, roșioară cu râme sau viermusi.
Desi mic, porcusorul are o carne foarte gustoasă. 10-15de porcusori fripti pe o plită, alături de o mămăligă aburind fac deliciul oricarei mese.
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare !!!