Plătica (Abramis brama)

Prezentare:

Plătica, aparține și ea familiei ciprinidelor, are un corp turtit lateral cu o lungime medie între 20-30 cm, în cazuri de excepţie poate atinge lungimea de 50-60 cm şi o greutate de 5-6kg (cel puțin în România)

Exemplarele mici sunt confundate adesea cu batca, “sora” acesteia.

Ochii raportaţi la mărimea peștelui sunt relativ mici. Se poate recunoaşte uşor culoarea verzuie-cenuşie plumburie a solzilor pe spate.

  Pe părţile laterale are o culoare mai deschisă cu sclipiri perlat-metalice. La exemplarele mai în vârstă nuanţele devin de culoarea bronzului.

Solzii sunt acoperiţi abundent de mucus.

  Înotătoarele sunt relativ lungi de culoare brun închis.

Prin depunerea icrelor în acelaşi timp cu alţi peşti apar prin încrucişări aşa numiţii „bastarzi”.

  Plătica în condiţii optime de viaţă poate atinge vârsta de 15 ani.

  Este răspândită mai peste tot în Europa

Răspândire:

Plătica face parte din rândul peștilor de talie mijlocie spre mare și o găsim răspândită în toate apele dulci ale Europei, care au o anumită adâncime. De asemenea o întâlnim și în apele salmastre ale Mării Baltice, Caspice, de Azov etc. La noi în țară este prezentă în Dunăre, în lacurile și bălțile din zonele de șes, precum și în zona inferioară a râurilor.

Hrana:

 Plătica se hrăneşte cu larve de ţânţari, viermi care trăiesc în mâl, moluşte, melci ca şi plancton şi plante acvatice.

  În acei ani cu hrană puţină se adună în bancuri mari şi ca un aspirator trec prin mâlul de pe fundul apei, pescarii cunosc aşa zisele drumuri ale plăticii unde ele se pot găsi apropape în mod regulat.

Reproducere:

 Perioada depunerii icrelor durează cca.2 săptămâni şi are loc în lunile aprilie şi iulie.

 La schimbarea bruscă a temperaturii va fi întreruptă depunerea icrelor, care însă ulterior va fi continuată. În perioada reproducţiei masculii vor stropi cu spermă icrele depuse de femele care pot varia între 150.000 şi 300.000 şi au dimensiunea între 1,6 – 2 mm.

 Puietul eclozionează la 3 – 12 zile şi se va fixa pe plantele acvatice, el atingând vârsta maturităţii sexuale la 3-4 ani.

 Potenţialul de înmuţire al plăticii este enorm în apele cu adâncime mică şi hrană abundentă. Această înmulţire excesivă este frânată de peştii răpitori şi cei care consumă puiet.

 În prezent plătica nu este o specie periclitată.

Pescuitul:

 Echipamentul de pescuit poate cuprinde o vargă lunga de 4-7 m (cu cât montura este mai fină cu atât lanseta trebuie să fie mai lungă, pentru usurinta aruncarilor), o mulineta mica-medie, fir de 0,16- 0,18 mm în cazul în care în locul unde pescuim sunt plătici mari sau 0,10- 0,12 mm, când plăticile nu depășesc 300 gr, si cârlige nr. 10-16, în funcție de momeala cu care pescuim.

  Cel mai important element în/la pescuitul plăticii este pluta. Datorită mușcăturii deseori foarte fine și posibilitatii abandonarii momelii imediat ce platica simte o rezistență mai mare, plutele trebuie sa fie foarte mici si sensibile. Exista, însă și exceptii de la aceasta regulă. În baltile de la Sărulești, datorită abundenței de crap și plătica, peștii sunt în permanență căutare de hrană și mușcăturile sunt mult mai viguroase. Important este și plumbajul, care trebuie sa fie format din alice de 1-3 gr, dispuse geometric.

Ponturi:

Mușcătura plăticii este una dintre cele mai frumoase. După ce pipaie cu gura momeala, o ia ușor, o ridică de pe fundul apei, timp în care își modifica pozitia de la cea cu capul in jos la cea cu capul oblic în sus si acest mod de a lua momeala se vede la plută, care după ce se ridică puțin, se înclină încet până se culcă pe suprafața apei.

  Mulți pescari se grăbesc să înțepe în timp ce pluta se ridică sau începe sa se încline si rămân cu întepătura. Abia când pluta este aproape orizontală sau pleacă pe suprafata apei, înțepătura nu dă rateuri. Mușcăturile cu scufundarea plutei sunt mai rare.

  Atrăgător este faptul ca în locul în care prindem o plătica vom prinde mai multe, deoarece acesta este un peste de grup. Drill-ul este unul în forță, datorită suprafeței laterale mari, dar de scurtă durată. Minciogul, pregatit din vreme, este obligatoriu, evitând ruperea firului subtire sau a gurii plăticii la ridicarea din apă. Întrebați, pescarii vor spune ca pescuitul la orice specie de peste este frumos, dar parca pescuitul platicii… este și mai deosebit.

Cu toate ca este răspândită pe un areal larg, ea reprezintă o importanță mai modestă, deoarece efectivele au scazut simțitor.

Carnea de plătica care este albă, gustoasă, însă are oase multe.

Pentru gurmanzi 🙂

Plătică la cuptor

-1 platică mare, 3 rosii, 2 ardei grasi, 4 cartofi, 1 legatura patrunjel, 100 g masline (fara samburi), 1 ceapa, 500 ml vin alb sec, 100 ml ulei, foi de dafin, piper macinat, 1l suc de rosii , sare.

   Mod de preparare:

-Platica se curata, se spala, se freaca cu sare. Se pune la cuptor cu rosiile, ardeii, maslinele, ceapa, cartofii (fierti pe jumatate), ulei, foi de dafin, piper si vin

-Se lasă la cuptor pana scade vinul la jumatate, apoi se adauga sucul de rosii

-Este gata când scade și sucul de roșii

-Se servește cu mămăliguță.

*Dimensiunea legală pentru reținere este 25cm

* Fire întinse tuturor !