Salutare pescari!

A mai fost discutat subiectul ăsta pe diferite pagini/site-uri, etc. Dar ce efect a avut!? Așa zișii pe bună dreptate hateri au scos tot ce-au avut mai rău în ei căci ei nu pot concepe un altfel de pescuit decât cel care l-au practicat de mici copii!
Așadar cu “riscul” de a pune pe masă mărul discordiei și ne vom “umple frigiderele cu de toate”, vom discuta aici despre diferența între pescar și sacoșar, cine alege să citească întreg materialul, și vor vrea să își exprime părerile, îi rugăm respectuos să vorbească măcar cuviincios!

Ce este un pescar adevărat!?
Păi aici pot fi mai multe categorii:

  • pescarul sportiv cu acte în regulă ce este înscris/legitimat la un club de pescuit sportiv, participă la diferite competiții interne și internaționale ce au un regulament bine stabilit și are ca țintă clasarea pe locuri cât mai bune în ierarhia acestor competiții. Pescuiește obligatoriu cu scule și monturi agreate și implementate de federațiile de pescuit sportiv din UE;
  • pescarul sportiv denumit astfel după cel competițional care deși nu este legitimat la un club/asociație, practică pescuitul C&R (prinde și eliberează), înțelege pe deplin regulile bălții unde pescuiește, alege să facă asta strict de plăcere, ca hobby, participă și el la întreceri de data asta amicale față de colegul de mai sus, lasă curat în urma lui la sfârșitul partidei și are o anumită educație în acest sens. Pescuiește cu scule și monturi cel puțin asemănătoare cu ale colegului de mai sus;
  • pescarul de weekend și nu numai, am putea spune astfel acelui pescar care iese la pescuit pentru plăcere, dar mai ales pentru a reține, pentru a duce și ceva acasă din ce a prins în ziua respectivă. Acesta pescuiește legal dpdv al sculelor, adică linie simplă cu 1-2 cârlige maxim, la undiță sau lansetă. El nu prea e interesat să își facă permis de pescuit, nici chiar aceasta gratuit ce-l eliberează ANPA-ul, merge la pescuit la risc/nimereală. De reținut pește vă dați seama că va opri aproape tot, eliberează rar pește și tot la fel de rar strânge și gunoiul după el;

Cam aceste categorii i-am încadra la denumirea de “pescar”, chiar și pe ultimul, fiindcă chiar de va reține 90% din capturi, o face măcar fără scule interzise, adică oferă și peștelui o șansă.

A venit timpul să catalogăm și pe cel numit “sacoșar”, ar fi pentru acesta de ajuns o singură categorie, dar totuși o împărțim în două, iată de ce:

  • sacoșarul este acel “pescar” care de obicei are o educație sub nivelul multora de înțelegere și nu va percepe niciodată că nu este bine ce face, anume… reține absolut tot ce prinde, puiet, specii interzise a fi reținute, se va opri din “pescuit” atunci când rămâne fără momeală sau fără țigări, deci nu poate fi vorba că partida s-a încheiat și că a prins deja cele 5kg de pește ce pot fi reținute legal. Pescuiește atât cu undița și lanseta cu monturi clasice cu linie echipată cu 1-2 cârlige, cât și cu bombe (arc momitor cu mai mult de 2 cârlige), de strâns gunoiul în urma lui nici nu mai poate fi vorba;
  • sacoșarul-braconier, acesta face întocmai ce face cel de sus, doar că în plus are mai multă nesimțire și tupeu să folosească parașuta, stegulețul, prostovolul, halăul, etc. Cu siguranță el nu a avut niciodată intenția să aibă un permis de pescuit, de eliberat eliberează tot la el în găleată indiferent de cantitate și calitate, va invoca că dă la pisică sau că are pensia/salariul mic. El va strânge după el numai sculele sale, de frică să nu-l descopere cineva, gunoiul niciodată. Educația generală acestuia lasă mult de dorit!

Dacă vă încadrați în primele 3 categorii oameni buni, aveți respectul celui ce a înșirat astea’ pe aici, vă doresc fire întinse și numai bine să vă fie!

Acum de-o fi să faceți parte din celelalte două…D-zeu cu mila… să vă fie rușine și vă doresc ca măcar acum în al 14-lea ceas să înțelegeți că pescuitul înseamnă mult mai mult decât a căra pește acasă!!!

  • Să înțelegeți că nepoții voștri nu vor mai avea unde să pescuiască, căci populări se fac aproape deloc!!!
  • Tot nepoții voștri vor fi cei ce la randul lor vor lăsa gunoaie în urma lor, că așa au fost educați de voi!!!
  • Dacă pentru voi n-ați făcut nimic, măcar pentru ei încercați!

Bine… mă îndoiesc că aceste două categorii vor citi acest material, este cam mult pentru ei .. însă poate îi vom ajuta noi, cei ce înțelegem fenomenul. Ce spuneți!? Vă băgați?

Ce-i drept unii dintre noi trebuie să recunoaștem, am avut în trecutul apropiat sau îndepărtat ceva asemănări cu cel puțin una din categorii, însă am înțeles că pescuitul înseamnă și altceva în afară de a duce pește acasă, anume conexiunea cu natura, cu liniștea de acolo și viețuitoarele sale

Ultima întrebare întrebătoare, să vedem cine răspunde

  • “Tu” din ce categorie faci parte!?
  • Fi sincer, măcar în sinea “ta”!

Cam atât oameni buni pentru azi, salutare și nu uitați, urmăriți-ne în continuare! Urmează și ajte materiale interesante!

Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!