Obletele (Alburnus alburnus)

Este un reprezentant de talie mică al familiei ciprinidelor dar cu toate astea este un peste foarte important pentru mediul acvatic deorece obletele putem spune că stă reprezintă hrana multor specii de pesti, păsari si reptile.

  Pescarii nu ocolesc nici ei obletele deoarece se pescuieste usor (ideal pentru pescarii începatori, copiii) si este foarte apreciat pentru gustul sau.

  La noi în țară este răspândit în toate apele de ses si de deal însă trebuie mentionat faptul că este un peste mult mai sensibil la poluare decât ceilalti reprezentanti ai familiei.

  De obicei trăiesc în cârduri si oferă un spectacol deosebit atunci când sunt vânati de prădători.

  Obletele trăieste si se hrăneste în straturile superioare ale apei. Si gura sa este adaptată pentru a se hrani la suprafată, mandibula inferioară fiind mai lungă decât cea superioară.

  Corpul este acoperit cu solzi mici de culoare argintie care se desprind usor la atingere. Culoarea generală este verde-albastruie pe spate, cu reflexii metalice si argintiu spre burtă.

  Dimensiunile obisnuite sunt între 10-15 cm si greutatea de 20-40g.

  În lunile mai iunie obletele caută bălti sau revărsări ale râurilor unde se reproduce, femela depunând până la 400000 de icre pe vegetatia inundată.

  Atât pentru oblete cât si pentru alte specii, zonele în care râurile sau Dunarea se revarsă, au un rol deosebit de important pentru reproducerea naturală a acestor specii.

  În tările din vestul Europei au fost cazuri în care s-au scos dalele de pe maluri si a fost refacut cursul natural al râurilor după ce au realizat ca fauna acvatică disparuse în totalitate, lucru care ar trebui urmat și de alte țări vecine care țin la diversitatea speciilor.

  Obletele mușcă nu atat de foame, cât și din curiozitate, sau din spirit de concurentă față de semenii săi. Sare des după insecte pe care le culege de la suprafata apei.

  Pescuitul obletelui

Pescarii „seriosi” îl neglijează de cele mai multe ori în căutarea unor pesti mai „valorosi”- crap, caras, somn. Însă atunci Când nimic nu merge, obletele poate salva o partida de pescuit. Si la unele concursuri de pescuit este pestele salvator, putând duce la câstigarea sectiunii „Cel mai mare numar de pesti prinsi”.

  Pescuitul obletelui nu este deloc dificil, de multe ori fiind poarta de intrare în pescuit a multor pescari.

– Undita este mică, de 3-4 metri, asa numita cataveică. Obletele nu este un peste sperios, fiind atras cu o nadire corespunzatoare până aproape de mal.

– Actiunea unditei trebuie sa fie mai degrabă una telescopică decat una de vârf pentru a proteja gura pestelui.

– Deoarecela acest pescuit tinem tot timpul undita în mână si lansăm de nenumarate ori, greutatea acesteia trebuie sa fe cat mai mică. O vargă de carbon este excelentă, dar si una din fibră de sticla este o alternativă.

– Firul folosit va fi cat mai subtire, de preferat 0.08 mm, cu struna de care se leagă cârligul de 0.05, maxim 0.10 mm.

– Lungimea firului va fi cât undita, pentru că la prinderea unui peste, acesta să ajungă prin balans exact în mână.

– Pluta va fi una mică, cam de 2 cm înaltime, cu antena mică (1 cm) sau inexistentă.

– Folosiți când nu bate vantul, o plută fără antenă, echilibrată astfel încât sa aibă deasupra apei doar o parte mică, 0.1-0.5mm. În felul acesta orice trasatură este semnalizată, si nici pestele nu simte vreo rezistentă.

– Pe vânt dimpotriva, folosiți o plută cu antenă, care să rămână deasupra valurilor.

  Deoarece lansarile la acest pescuit sunt extrem de numeroase, este de preferat sa punem pe fir o singură alică de plumb si nu mai multe, care ar putea sa se încurce între ele.

– Cârligul va fi adaptat dimensiunii obletilor, cu tija subtire, cu spinul cât mai mic pentru a nu rani prea mult viermusul. Numerele 15-20 pot fi cele mai potrivite

  Momeala cea mai folosită la pescuitul obletelui este viermusul. Este atât preferat de acesta cât si greu de furat de pe cârlig si rezistent la lansari repetate.

  Se mai pot folosi râme mici, libelule, cu inconvenientul că aceste momeli vor trebui înlocuite la 2-3 pesti prinsi.

  Nada care se foloseste îndeosebi este cea de apel, în timpul pescuitului.

  Firimituri de pâine, mălai usor umezit, se aruncă cât se poate tine între degete astfel încât sa formeze un norisor in jurul plutei.

Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!