Novacul (Hypophthalmichthys nobilis), este un pește bentopelagic dulcicol zooplanctonofag din familia ciprinidelor.

Răspândire:
Este originar din apele curgătoare mari din nord-estul Chinei și Extremul Orient, a fost introdus în Statele Unite ale Americii și Europa peste tot, mai ales în Europa de Est (inclusiv în România și Republica Moldova) în crescătorii, heleșteie, iazuri și râuri. Preferă straturile superioare ale apelor.

Descriere:
Are o lungime obișnuită de 55-70 cm, lungimea maximală 146 cm și o greutate maximală 60 kg. Poate trăi 20 ani. Corpul este moderat alungit și comprimat lateral, mai înalt decât la sânger, acoperit cu solzi cicloizi relativ mici. Capul este mare și gros este ascuțit, lat și turtit dorsal. Mustățile sunt absente.
Gura mare este oblică, superioară și fără dinți. Dinții faringieni sunt situați într-un singur rând, câte 4 de fiecare parte; ei servesc la sfărâmarea, dar mai ales la măcinarea hranei.
Ochii mici, distanțați și deplasați mult în jos spre colțul gurii.
Pe partea ventrală există o muchie (carenă) între înotătoarele ventrale și anală, care continuă și pe pedunculul caudal. Partea ventrală este mai rotunjită decât a sângerului. Înotătoarele pectorale, ventrale și pedunculul caudal sunt mai lungi decât la sânger.
Branhiospinii nu fuzionează între ei și nu sunt concrescuți cu istmul.
Tubul digestiv este de 3,0-5,0 ori mai mare decât lungimea corpului.
Coloritul corpului este mult mai închis decât la sânger. Spatele este brun-cenușiu sau cenușiu-verzui.
Laturile sunt sur-argintii, cu numeroase pete neregulate întunecate sau dungi transversale mari de culoare maronie și puncte negre. Abdomenul este albicios-argintiu. Înotătoarele ventrale și anala sunt ușor gălbui, restul înotătoarelor sunt cenușiu întunecate.

Hrana:
Hrana o formează, în principal zooplanctonul, la care se adaugă viermii, fitoplanctonul și detritusul organic.

Reproducere:
Depune icrele în masa apei, în plin curent. În țara de origine, China, se reproduce primăvara, în lunile aprilie-mai, în mediu reofil. În Europa se reproduce frecvent artificial, în luna iulie. Ritmul de creștere este foarte mare, la 2 ani pot să cântărească 0,750-1,950 kg, iar în al treilea an 3-4 kg.

Pescuitul:
Pescuitul novacului, ca si în cazul fitofagului/sângerului, este aproape identic, dacă vorbim de sculele folosite (prezentate de noi în articolul precedent), diferenta o face nada si momelile folosite, unele de natură vegetală, altele de natură animală.
Dupa cum bine știți, novacul este un peste care este atras de norul de particule din apă , hranirea lui realizându-se prin filtrarea tehnoplanctonului din apa prin branhiile acestuia, lucru care îl face greu de prins la momeli obisnuite ( practic absoarbe si acul din jurul nadei cand pescuim la stationar cu forfac). Stilul cel mai eficient este la match, cu plută de minim 3-5gr, cârlig nr.4, cu curbura cât mai largă și buchet de viermi sau pufi ca momeală.

Nada:

  • Se fac 2 kg de ttx cu apă, pentru eficiență maximă adaugi 2 mâini de iarbă tocată să înverzească nada. pentru frecvență maximă, arunci o treime din cantitatea de nadă fleșcăită dintr-o dată, ca să faci un nor mare, după care întreții cu bulgărași cât nuca, la distantă de 2,3 minute.
  • Se aruncă montura tot atât de frecvent. după fiecare pește, arunci 4-5 bulgărași de nadă tot cât nuca, și bancul se regrupează.
    Se am prind și 10-12 pești într-o oră, dar te vei plictisi după 2,3 ore de treabă asiduă.

Are o mare valoare economică. Carnea este bună. Este comercializat în stare proaspătă, înghețată sau afumată.

Cam atât despre novac.
Fire întinse și urmăriți-ne în continuare!