Novacul (Hypophthalmichtys nobilis)

Pentru pescarii sportivi, novacul şi sângerul nu prezintă interes mare, deoarece nu mănâncă momeala tradiţională, deci nu pot fi capturaţi prin procedee clasice. Însă mărimea lor îi tentează pe mulţi să facă orice pentru o luptă cu aceşti monştri.

  Chiar dacă au fost încercări de elaborare a unor reţete de momeli pentru aceste specii de peşti, capturile au fost cu totul întâmplătoare. Ironia sorţii e că novacul poate atinge dimensiuni uluitoare, depăşind 65 de kilograme, pentru pescar fiind o veritabilă ispită.

  Se hrănesc în principiu cu organisme microscopice, cei rezultați din încrucisările celor două specii, mai fac însă rabat de la această regulă.

  Sângerul se hrăneşte cu plancton de origine vegetală, iar “fratele,, său, novacul, cu plancton de origine animală  Cele două specii de crap originare din Asia s-au combinat, astfel că în bălţile noastre sunt de fapt hibrizi, cum spuneam mai sus, care se hrănesc atât cu fitoplancton, cât şi cu zooplancton. Ei filtrează apa şi reţin organismele microscopice.

  Novacul poate trăi 20 ani.

– Corpul moderat alungit și comprimat lateral, mai înalt decât la sânger, acoperit cu solzi cicloizi relativ mici.

– Capul mare și gros este ușor ascuțit, lat și aproape turtit dorsal.

– Mustățile sunt absente.

– Gura mare este oblică, superioară și fără dinți.

– Dinții faringieni sunt situați într-un singur rând, câte 4 de fiecare parte; ei servesc la sfărâmarea, dar mai ales la măcinarea hranei.

– Ochii mici, distanțați și deplasați mult în jos spre colțul gurii.

– Partea ventrală conține o muchie (carenă) între înotătoarele ventrale și anală, care continuă și pe pedunculul caudal.

– Partea ventrală este mai rotunjită decât a sângerului.

– Înotătoarele pectorale, ventrale și pedunculul caudal sunt mai lungi decât la sânger.

– Branhiospinii nu fuzionează între ei și nu sunt concrescuți cu istmul. Tubul digestiv este de 3,17-5,0 ori mai mare decât lungimea corpului.

Coloritul corpului este mult mai închis decât la sânger. Spatele este brun-cenușiu sau cenușiu-verzui. Laturile sunt sur-argintii, cu numeroase pete neregulate întunecate sau dungi transversale mari de culoare maronie și puncte negre. Abdomenul este albicios-argintiu. Înotătoarele ventrale și anala sunt ușor gălbui, restul înotătoarelor sunt cenușiu întunecate.

Hrana o formează, în principal, zooplanctonul, la care se adaugă viermii, fitoplanctonul și detritusul organic. Depune icrele în masa apei, în plin curent. În țara de origine, China, se reproduce primăvara, în lunile aprilie-mai, în mediu reofil. În Europa se reproduce frecvent artificial, în luna iulie. Ritmul de creștere este foarte mare, la 2 ani pot să cântărească 0,750-1,950 kg, iar în al treilea an 3-4 kg.

  Pescuitul novacului, ca si în cazul fitofagului/sângerului, este aproape identic, dacă vorbim de sculele folosite (prezentate de noi în articolul precedent), diferenta o face nada si momelile folosite, unele de natură vegetală, altele de natură animală.

  Dupa cum bine stiti, novacul este un peste care este atras de norul de particule din apă , hranirea lui realizându-se prin filtrarea tehnoplanctonului din apa prin branhiile acestuia, lucru care îl face greu de prins la momeli obisnuite ( practic absoarbe si acul din jurul nadei cand pescuim la stationar cu forfac).

  Stilul cel mai eficient este la match, cu plută de minim 3-5gr, cârlig cam nr.4, cu curbura cât mai largă și buchet de viermi sau pufi ca momeală.

– Se fac 2 kg de ttx cu apă, pentru eficiență maximă adaugi 2 mâini de iarbă tocată să înverzească nada. pentru frecvență maximă, arunci o treime din cantitatea de nadă fleșcăită dintr-o dată, ca să faci un nor mare, după care întreții cu bulgărași cât nuca, la distantă de 2,3 minute.

– Se aruncă montura tot atât de frecvent. după fiecare pește, arunci 4-5 bulgărași de nadă tot cât nuca, și bancul se regrupează.

– Se  am prind și 10-12 pești într-o oră, dar te vei plictisi după 2,3 ore de treabă asiduă.

– Se poate da la orice fel de popup, nada e importantă ( trebuie să facă nor ).

  Are o mare valoare economică. Carnea este bună. Este comercializat în stare proaspătă, înghețată sau afumată.

  Se gătește printr-o multitudine de moduri, ciorbe, prăjit, la grătar, plachie, saramură, uscat peste iarnă.

– O metodă îndrăgită de unii din noi, locuind la curte, este pe grătar, după ce este lăsat la vânt, preparat cu un baiț ce poate conține următoarele ingrediente- sare, piper, boia(dulce/iute), cimbru, foi de dafin etc, se face cu acestea o pastă care o omogenizăm cu vin sec alb.

– Se lasă la vânt minim 4,5 zile după care îl trântim pe grătar. Atentie !!! Faceti asa ceva când vecinii sunt plecați, ori, invitati si pe ei, altfel e de rău garantat 🙂

*Cam atât despre novac, fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare ;)!