Murgoiul, sau murgoiul bălţat, (Pseudorasbora parva), aparține și el familiei ciprinidelor, pescarii denumindu-l “chinez”, “murgoci”.

Murgoiul este un peşte bentofag de talie redusă (8,5-10,5 cm), răspândit în întreaga Asie estică, din bazinul Amurului până în sudul Chinei, dar nu ajunge în insula Hainan şi în Vietnam.
Este introdus accidental în România odată cu ciprinidele chinezeşti de valoare economică.

În anii premergători introducerii sale în ţara noastră, Murgoiul s-a reprodus în heleşteele de la Nucet de unde a pătruns şi în râul Ilfov,răspândindu-se apoi treptat în multe alte zone ale ţării .
La răspândirea speciei au contribuit şi pescarii, care au folosit-o ca momeală vie pentru peștii răpitori, exemplarele neutilizate fiind aruncate la sfârşitul partidei de pescuit. Această specie se dovedește a fi un invadator „iscusit”, greu de eliminat, sau chiar imposibil fără vidarea bazinelor.

Descriere:
Capul este comprimat ușor lateral.
Ochii potrivit de dezvoltaţi sunt amplasaţi pe părţile laterale ale capului.
Botul este obtuz, trunchiat, iar gura foarte mică, oblică în sus şi superioară.
Linia superioară este uşor convexă, cu înotătoarea dorsală inserată uşor în urma inserţiei ventralelor.
Înotătoarele pectorale sunt rotunjite, de asemenea marginile înotătoarei anale. Înotătoarea caudală este adânc scobită, cu lobii egali şi rotunjiţi.
Pieptul şi istmul sunt în întregime acoperiţi de solzi. Linia laterală este completă şi dreaptă.

Femela se diferentiază fată de mascul, prin talia ușor mai mare, un colorit mai întunecat chiar spre negru de multe ori și prin lipsa dungii laterale prezentă la masculi.

La masculi apar înaintea perioadei de reproducere tuberculi nupţiali cornoşi, voluminoşi şi ascuţiţi, ce sunt răspândiţi pe partea ventrală a maxilarului inferior, pe laturile gurii şi sub ochi.

Murgoiul manifestă un comportament competitiv de hrănire superior ciprinidelor autohtone, fapt care-i permite o hrănire foarte rapidă.
În timpul hrănirii are, uneori, comportament agresiv de ciupire a înotătoarelor altor specii de peşti din apropiere. De asemenea, manifestă un comportament teritorial agresiv, este euribiont şi prolific.

Murgoiul depune icre la vârsta de 1 an. În bazinul râului Amur reproducerea începe când temperatura apei atinge 15-19°C (mai-august), în timp ce în Europa, depunerea icrelor se face mai devreme – în aprilie-iunie.
Femela depune icre de 3-4 ori pe sezon. Poate produce de la câteva sute la câteva mii de ouă.
Icrele sunt depuse pe plante, nisip, pietre, cochilii de moluște și alte suprafețe. Înainte de depunerea icrelor, femela curăță cu atenție substratul pentru depunerea pontei.
Un mascul poate fertiliza ouăle a mai multor femele consecutiv.
Masculul păzește apoi ouăle până la eclozare și gonește peștii care se apropie de pontă.

Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare !!!