Morunașul (Vimba vimba)

Răspândire:

Are cam aceeaşi răspândire ca şi scobarul și răspunde aproximativ la aceleași momeli, stilul de pescuit se aseamănă, doar că este un peşte care opune mai mare rezistenţă în timpul drilului ceea ce face din el un peşte plăcut de pescuit. Aparține familiei ciprinide.

  Morunașul trăiește în bazinele Mării Negre, Mării Caspice, Mării Azov, precum și în cele ale Mării Nordului și Mării Baltice.

  În tara noastră, râurile cele mai populate cu morunaș sunt: Siretul, Prutul, Suceava, Moldova, Buzăul, Bistrița, Crișurile, Oltul, Someșul, Cerna si Mureșul (până în apropierea Reghinului), precum și Dunărea.

Descriere:

– Capul este mic, a 4-a parte din lungimea corpului, cu botul prelungit deasupra gurii, care se apleacă lateral în jos, în formă de semilună.

– Maxilarul superior este mult mai lung decât cel inferior.

– Ochii sunt de mărime potrivită. 

– Solzii sunt astfel dispuși încât alcătuiesc un adevărat “tăiș” în continuarea inotatoarei dorsale.

– Pe porțiunea dintre cap și dorsală, precum și pe cea dintre înotatoarele ventrale se poate distinge o dungă neacoperită de solzi.

– Capul și spinarea au o culoare plumburiu – albastruie, părțile laterale fiind alb – argintii, înotatoarele dorsală si caudală sunt gri, aripioarele de pe burtă, dispuse în perechi, gălbui sau roșiatice, aici diferă și în funcție de habitatul unde trăieste.

– Burta este alb-argintie.

– Dimensiunile medii sunt între15-25 cm (exceptional 40 cm)

-Greutatea 200- 400 kg (excepțional 1kg)

Habitat:

Spațiul de viață al morunașului este alcătuit din apele curgătoare, dar și limanurile cu apă semisalină din preajma țărmului de mare.

  Îi plac chiar si regiunile mai puțin saline ale apelor maritime, migrând însă întotdeauna în susul râurilor cu apă dulce pentru depunerea icrelor.

  Nu-i displac nici pâraiele cu apa mai rece. În apele curgatoare, evită locurile cu curenți puternici.

  Acest pește se hrănește în principal cu larvele insectelor, moluste mai mici, melci și scoici, raci mici, râme, precum și cu materii de origine vegetală, exact ca și rudele sale.

– Morunașul trebuie căutat la coturile râurilor, în locurile unde acestea se lătesc si apele mai repezi se întâlnesc cu cele mai domoale, la gurile de vărsare sau în zonele mai adânci ale lacurilor.

 Se simte bine în bancuri, deplasându-se adesea în grupuri mari în căutarea hranei. În aceste zone poate fi pescuit cu maximă eficiență, mai ales dacă locul de pescuit a fost nădit în prealabil.

Pescuitul:

Se poate pescui în diferite stiluri, în general la plută cu undița/bolo și feeder-ul.

– În cazul pescuitului la plută, arsenalul este compus din: lanseta(bologneză) lungă de 5-8 metri (în locurile foarte adânci), mulineta cu viteza mare de recuperare, cu raport 6,3:1, fir pe tambur 0,14-0,16, forfac de 0,10-0,12 mm

– Plumbajul, culisant, 3-6 grame, în funcție de curent.

– Cârligele, nr 14, 16, 18, în funcție de momeală.

– Pluta folosită poate fi o culisantă de 4-5 grame. Este foarte important să stabilim exact momentul cand mușcă peștele, deoarece morunașul scuipă foarte repede momeala cu cârligul. De aceea, se înțeapă ori de câte ori ni se pare ca pluta se comportă ciudat: face cercuri în jur, se oprește brusc, se scufundă lent. Nici să înțepăm brutal nu e bine fiindcă având buza de jos destul de firavă o vom rupe și e păcat

– Pentru pescuitul pe fundul apei se poate folosi un plumb culisant de 20-30 grame și un singur cârlig, forfacul fiind de minim 30 cm.

– Când pescuim pe o apă cu curent mai puternic vom folosi plumb între 40-60 și chiar 80-100 grame, feederul este preferat în acest caz de multi pescari.

– Momeala este aceeasi ca la plută: viermi, chironomida, râma, boaba de porumb, boaba de mămăligă, cușcuș, înțeparea nu trebuie să fie foarte fermă, de obicei morunașul se înțeapă singur, vârful lansetei semnalizează prin mișcări violente momentul înțepării.

Nădirea:

– Modul cel mai eficient de nădire este cu praștia, aruncându-se peleți și viermi.

– Dacă curentul este mai puternic și apa adâncă, se poate recurge la bulgari de nadă, în care se adaugă obligatoriu pământ de nadă.

– Ca ingrediente în nadă, în funcție de sezon, se folosesc diverse amestecuri, iarna se pune mămăligă amestecată cu splină de porc dată prin mașina de tocat carne, la care se adaugă câteva chironomide sau râme tocate.

– Vara se folosește mămăligă amestecată cu boabe de porumb în lapte, putându-se pescui atât la mămăligă, cât și la boabe de porumb.

– Atunci când se face nădirea se ține cont de faptul că nada trebuie sa ajungă în locul în care stau pestii. Astfel se verifică direcția de curgere a curentului sau, dacă acesta se întoarce făcând ochiuri, pentru a ști unde trebuie aruncată nada.

Reproducere: 

La sfârșitul lui aprilie, odată cu apropierea perioadei de reproducere, morunașul îmbracă veșmânt de nuntă, când se deplasează în bancuri, pentru alegerea locului cel mai potrivit în vederea reproducerii, în acest scop, cele mai propice sunt locurile foarte putin adânci, liniștite din albia râului, unde morunașul efectuează un joc nupțial frenetic în primele ore ale dimineții.

– Zgomotul produs de cozile peștilor, care lovesc puternic apa, se aude la mare distanță.

O femelă depune între 40000 și 300000 boabe de icre.

– Spatele peștelui devine negru cu reflexe albastre, flancurile sunt vărgate cu dungi transversale negre care alternează cu cele argintii, iar aripioarele pectorale, cele ventrale si de sub coada roșiatice.

*Dimensiunea legală pentru reținere este 25cm

*Pentru gurmanzi.

  Rețetă pentru pasta de peste:

– Se curată pestele de solzi, se îndepartează organele, capul si coada.

– Se pune la fiert în apă, adaugându-se la 1 kg de peste 4-5 linguri de otet, sare si piper dupa gust.

– Se fierbe aproximativ două ore, până când oasele se înmoaie.

– Separat se curata 2-3 cepe (la 1 kg de peste) si se calesc in unt sau ulei de masline.

– Pestele se curată de oasele mari si se dă prin masina de tocat carne împreună cu ceapa calita. Se amesteca foarte bine, se adaugă condimente si suc de rosii dupa gust.

– Pentru o păstrare îndelungată se pune pasta în borcane de sticlă, care se sterilizeaza la cuptor.

*Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare !!!