Lupul de mare (Dicentrarchus labrax)
Acest pește face parte din supraclasa peștilor osoși, ordinul peciformes, familia moromidae.
Peștii din ordinul perciformes sunt pești cu forme variabile, având solzii mai mult ctenoizi. La unele specii, solzii pot fi cicloizi, la altele lipsesc sau sunt transformati total sau partial în piese exoscheletice osificate.
Ordinul peciformes cuprinde numeroase familii marine si cateva dulcicole.
Mai este denumit biban de mare și lavrac.
Răspândire:
– Trăieste în mare, de preferintă în zonele îndulcite ale mării și în cele stâncoase, nu prea departe de tărm.
– Este răspandit pe coasta europeană a Atlanticului, în Marea Mediterană și în Marea Neagră, rar fiind întâlnit în Marea Azov.
– În apele noastre marine este semnalat în dreptul lacului Razelm până aproape de Mangalia.
Descriere:
– Radiile sunt branhiostege și moi, când sunt contopite, porțiunea anterioară este țepoasă, iar cea posterioară cu radii moi, adesea, radiile primei înotatoare sunt subțiri și flexibile.
– Lupul de mare are lungimea de 50-80 cm, rar atingând 1m.
– Corpul lupului de mare este mai mult sau mai putin cilindric, alungit, cu solzi potrivit de mari, aspri (ctenoizi) pe corp și netezi (cicloizi) pe ceafă si operculi.
– Linia laterală se prelungește până la coadă.
– Gura este mare, cu colțurile trecând de linia verticala anterioară ochilor.
– Fălcile și cerul gurii au dinți așezați în perie, iar limba prezintă dinți foarte fini și deși.
– Lupul de mare are culoarea în general cenușiu-argintiu. Pe opercul are o pată clară cafenie, întunecată.
Se hrăneste cu pesti, crustacee sau viermi.
Se reproduce în mai-august și icrele sunt plutitoare.
Pentru gurmanzi și nu numai:
– Lupul de mare iese în evidență prin carnea lui albă și dulce și textura ușor fibroasă.
– Îl pregătim în cel mai simplu mod cu putință astfel:
– Fileurile de lup de mare se presară cu sare și piper și apoi se țin pe plita încinsă, întorcându-se pe ambele părți.
– Pentru garnitură folosim zucchini, vinete, ciuperic, ardei gras și roșii cherry. Gustul de mare se împletește, în acest preparat, cu cel de… grădină de legume. Este un fel de mâncare echilibrat și cu o savoare delicată
*Atât despre lupul de mare, fire întinse și urmăriți-ne în continuare.