Salutare pescari!
Unii dintre noi știm cum putem să constatăm și să sesizăm organelor competente o infracțiune flagrantă, cu siguranță mulți încă nu știm.
Vă întrebați sigur ce are asta de a face cu pescuitul. Ei bine are, fiindcă în România din păcate se practică la scară foarte mare “pescuitul” cu scule și ustensile ilegale, iar asta în traducere liberă înseamnă INFRACȚIUNE și pentru cei ce încă nu cunosc asta, poate afla citind art. 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 din legea 23/2008 actualizată în 25/05/2020, indiferent dacă vorbim de pescuit comercial sau sportiv.

Dacă vorbim deci de o infracțiune, s-o tratam atunci ca atare după scenariul următor!
Mergând să spunem către serviciu, constatăm că un individ sparge geamul unei mașini și extrage un obiect sau mai multe din interiorul acesteia, sau… mergem pur și simplu pe stradă și vedem cum un individ agresează fizic o femeie, mai mult îi fură și poșeta din mână. Mă voi opri doar la aceste două spețe, este suficient să ne dăm seama că vorbim în ambele cazuri de infracțiuni, în cazurile prezentate furt, tâlhărie și agresiune fizică.
Bun…noi presupunem că suntem niște cetățeni cu o educație civică, alegem să sesizăm poliția prin nr unic de urgență 112, unde vom anunța legitimându-ne, cum s-au petrecut faptele, urmând ca dispeceratul să trimită acolo un echipaj care va acționa în consecință. Bineînțeles că dacă ne va mai găsi și pe noi acolo, vor dori probabil mai mult ca sigur să ne legitimeze ceea ce este absolut legal, iar în cazul deschiderii unui proces verbal, să ne pună și eventual să semnăm ca martori. In funcție de cum va decurge ancheta, aceasta va ajunge probabil pe masa unui procuror, care după caz va înainta către judecătorie propunerea sancționării individului, apoi instanța va hotărî. Noi putem fi chemați ca martori la un eventual proces, sau nu. Depinde aici de mai mulți factori.

Întorcându-ne înapoi la pescuitul ilegal, vom constata că se poate întâmpla exact același lucru ca în exemplele de mai sus!
Așadar când/dacă vedem pe cineva pescuind cu scule interzise prin lege, ori că reține specii de pești sub limita legală permisă, putem tot ca niște cetățeni onorabili ce suntem, să apelăm serviciul de urgență unde prezentăm situația respectivă. Au fost într-adevăr și cazuri în care cei ce au semnalat astfel de cazuri au fost chiar ei amendați sau avertizați, nu cunoaștem speța lor deci nu ne pronunțăm. Pot însă să vă dau un sfat în cazul în care vă aflați într-o situație similară, în momentul când sunați la 112, vorbiți respectuos, dați datele (ele pot fi confidențiale la alegerea dvs), spuneți operatorului că este vorba de o infracțiune privind pescuitul cu ustensile ilegale amintite în legea 23/2008 cuprinzând articolele 60-67 și că doriți să vină un echipaj pentru soluționare și sesizarea dvs. În mod sigur dacă veți proceda astfel nu veți păți absolut nimic! În cazul în care totuși să presupunem că vă amenință operatorul telefonic, sau echipajul ajuns la fața locului, păstrați-va calmul, semnați sau nu procesul verbal, iar apoi contestați cu probele ce le aveți în instanță!

O altă variantă care ne poate fi de ajutor, pentru cei mai înverșunați dintre noi, este constatarea infracțiunii flagrante! Nu o mai explic căci las mai jos o bună parte ce este destul de lesne de înțeles cum poate fi folosită de fiecare dintre noi

“Art. 293 Noul Cod de Procedură Penală – Constatarea infracţiunii flagrante

SECŢIUNEA 1
Reglementări generale
Art. 293

Constatarea infracţiunii flagrante

(1) Este flagrantă infracţiunea descoperită în momentul săvârşirii sau imediat după săvârşire.

(2) Este de asemenea considerată flagrantă şi infracţiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârşire, este urmărit de organele de ordine publică şi de siguranţă naţională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracţiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracţiune.

(3) În cazul infracţiunii flagrante, organele de ordine publică şi siguranţă naţională întocmesc un proces-verbal, în care consemnează toate aspectele constatate şi activităţile desfăşurate, pe care îl înaintează de îndată organului de urmărire penală.

(4) Plângerile şi cererile prezentate în scris, corpul delict, precum şi obiectele şi înscrisurile ridicate cu ocazia constatării infracţiunii sunt puse la dispoziţia organului de urmărire penală.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 – pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013″

Sursa:

https://legeaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-293

În speranța că a interesat o parte dintre dvs acest articol, voi lăsa mai jos de data asta în special pentru organele de cercetare, cât și pentru ceilalți pentru o mai bună informare!

PROCEDURA ÎN CAZUL UNEI INFRACȚIUNI FLAGRANTE

Art. 298. –
(1) În caz de infracţiune flagrantă, organul de cercetare penală este obligat să constate săvârşirea acesteia, chiar în lipsa plângerii prealabile.

(2) După constatarea infracţiunii flagrante, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi, dacă aceasta declară că face plângere prealabilă, continuă urmărirea penală. În caz contrar, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 – pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;

Așadar domnilor colegi pescari, iată câteva lucruri care ne arată tuturor cum putem să ne implicăm fiecare dintre noi în pescuitul sportiv, de relaxare sau cum doriți să-i spuneți!
Este de multe ori frustrant să pescuim laolaltă cu braconierii, când știm că dacă ne vom implica putem chiar noi să fim trași la răspundere, cu toate acestea lucrurile nu pot rămâne așa la nesfârșit și fiecare din noi putem contribui cu ceva dacă vrem, căci totul ține de noi și fără supărare…de educația noastră!

Cu scuzele de rigoare dacă am deranjat cu ceva pe cineva, subsemnatul Mihai Andriescu își asumă toate acestea și vă dorește fire întinse în ape curate și cu mai mulți pești frumoși