Gingirica (Clupeonella cultriventris)
– Am ajuns să facem cunoștință și cu surioara scrumbiei de Dunăre (Alosa immaculata) și Rizeafca (Alosa tanaica).
– Gingirica este un pește teleostean marin, pelagic (dulcicol sau salmastricol), ce se aseamănă cu scrumbia de Dunăre din familia clupeidelor. Gingirica este răspândită în Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Azov, de unde migrează frecvent în fluviile Dunărea, Nistru, etc, dar și lacurile litorale. Este un relict ponto-caspic.
Descriere:
– Lungimea peștelui este de 10-15 cm, foarte rar 20cm, iar greutatea în general de 6-10gr, mai rar 15cm.
– Are corpul scurt și puternic comprimat lateral, spinarea dreaptă, și abdomenul curbat cu o carenă zimțată acoperită cu 20-30 spini ventrali. Este acoperit cu solzi relativ mari, care cad repede.
– Botul este ascuțit cu gura oblică în sus și cu dinți rudimentari.
– Înotătoarea anală este alungită, cu marginea concavă și cu ultimele radii ceva mai lungi.
– Spatele este cenușiu-negricios, ce bate în nuanțe verzui, laturile sunt albe-argintii sau galbene-aurii. Irisul este auriu.
Modul de viață și hrana:
– Se hrănește în apele dulci cu zooplancton, iar în mare cu mici crustacei (copepode și cladocere).
– Este un pește ce trăiește în bancuri, în ape salmastre și marine.
– Pe litoralul românesc migrează pe distanțe scurte din mare în apele salmastre și dulci, mai ales primăvara când gingirica intră în vederea hrănirii și reproducerii în lacurile litorale și zonele salmastre ale Dunării. Toamna are loc o migrația inversă dinspre apele dulci către cele marine.
Reproducere:
– Se reproduce la începutul verii în Marea Azov, iar în aprilie-iunie în cursul inferior al râurilor (Dunărea, Nipru, Nistru, Bugul de Sud, Don, Kuban), lacurile litorale și zonele salmastre. Depune icre pelagice.
– Are valoare economică mare, fiind pescuită în cantități apreciabile. Se consumă aproape exclusiv sărată, carnea nu este de calitate și conține numai 7,5% grăsimi.
– Gingirica servește ca hrană peștilor răpitori ce au o importanță economică mult mai mare, șalău, somn, știucă, etc.
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!