Dunărița (Cobitis aurata)

Este o specie de pește de apă dulce care înoată în Dunăre, la adâncimi mari de peste 18-20 m. La noi în țară apare la Corabia, Cazane, Verna, Calarasi, Oltenita, Arges si Olt.

   Ca aspect general se aseamănă cum spuneam cu zvârluga (Cobitis Taenia), are corpul alungit si comprimat pe părțile laterale, însă mai înalt în partea anterioară. Are corpul acoperit de solzi mici, iar lungimea lui variază între 5-10 cm. Coloritul este predominant alb-crem cu nuanțe violacee mai ales pe partea ventrală, pe spate are 5-8 pete intunecate galbene-crem sau usor roșcate, iar pe cap are două pete în formă de semilună. Capul este alungit, gura destul de mare, iar la buza inferioara are lobii intregi si mustati lungi in numar de sase. În apropiere de frunte sunt pozitionati ochii mici si rotunzi. Înotătoarele codala, anală si dorsala sunt destul de mari si prezinta dungulite de culoare închisă. Aripioarele ventrale si pectorale sunt in pereche, transparente sau albicioase.

Acest pește prefera cursul inferior al râurilor adanci, malurile râurilor care au fundul nisipos si pietros, de multe ori stă ascuns sub rădăcinile de sălcii din apă. Are obiceiul sa fie activ noaptea, atunci își caută hrana alcătuită din insecte, viermi, icre de pesti, alge si larve de insecte acvatice. În perioada de reproducere (în luna iunie) dunărița are un fel de gheb pe zona de dinaintea înotătoarei dorsale astfel încât spatele pare arcuit.

Cam atât despre acest frumos peștișor.

Fire întinse tuturor 😉