Crapul piele (Cuprins carpio nudus)
Crapul piele/golaș (Cyprinus carpio nudus), denumit de pescarii din România salontă, este un pește teleostean din familia Cyprinidae.
Răspândire:
Crapul piele este întâlnit în cam toate apele dulci din Europa și nu numai. La noi în țară este prezent atât în râuri, ce-i drept mult mai puțin decât fratele său crapul comun, dar în lacuri și mai ales bălți, îl întâlnim.
Descriere:
Se caracterizează față de crapul comun în mare parte prin lipsa solzilor de pe cea mai mare parte a suprafetei corpului. Excepție fac zonele de contur si extremitățile corpului pe care sunt dispuse rânduri de solzi, rari dar mari, mult mai mari ca în cazul crapului comun.
Crapul piele are în general culoarea brun-gălbuie, cu diferite nuanțe, determinate de mediul în care aceștia trăiesc. Exemplarele bătrâne ajung la greutăti impresionante de peste 30-40 kg și mai mult.
Modul de hrănire și comportamentul său, sunt similare cu cele ale crapului comun, nu le vom mai aduce aminte.
Ponturi:
Nu toți crapii se vor hrăni la fel în conditii ideale de hrană, cum nu toți se vor hrăni la fel în condiții sărace de hrană. În timp, studiind o apă anume se poate spune cu oarecare precizie cum și când se poate prinde crapul. Nu toți putem face acest lucru, mai ales dacă nu se cunoaste mare lucru despre biolgia crapului.
Stresul exercitat de pescari nu trebuie să-l facem uitat, când pe o apă se pescuiește în acelasi mod, cu monturi și momeală asemănătoare, când se pescuieste de regulă în aceleasi locuri, toate aceste pot duce la modificari ale comportamentului crapilor.
Nada oferită cu generozitate de pescari poate face ca peștele să nici nu ajungă la cârlig.
O altă situație deosebit de importantă și mai ales discutată în cercurile online, este aceea când peștele intră în contact cu unul din numeroasele fire de lansetă întinse de pescari, acest lucru îl face de cele mai multe ori sa fugă sau cel putin sa devină mai circumspect.
De nenumărate ori la concursurile de pescuit pescarii invidioși pe cei din standurile unde se prind pești, recurg la metoda “taie apa”, practic ce face, aruncă o lansetă mai departe cu un metru doi decât o are vecinul de stand, astfel peștele ce intră pe vad face cale întoarsă crezând că acolo este un obstacol.
Pe incintele respectabile unde regulamentul concursului este bine făcut în spiritul fair play, această practică nu se face, sau este penalizată.
Recunoașterea momelii de către crap ca o sursă de hrană îl face sa fie mai încrezător. Atunci când sursa de hrană este nouă și nu este recunoscută ca atare (cum este cazul boilies-urilor în incintele private), îl face sa fie mult mai circumspect, iar tipul de montură folosită de noi, scade ca importantă.
Chiar dacă acolo unde pescuim de obicei, crapul se hrăneste tot timpul anului, nu în toate perioadele acesta mănâncă cu aceeasi intensitate. În lunile reci (atunci când procesul este mult încetinit) este indicat să folosim momeli cat mai atractive si monturi cât mai fine, pentru a putea trece de acel test al simțurilor de care vorbeam mai devreme.
Presiunea atmosferică este un criteriu de care trebuie să ținem cont când vrem să pescuim crap. În timpul presiunilor crescute (cald, cer senin, fara vant, nopti înstelate) crapul își va diminua foarte mult apetitul. În opozitie sunt zilele cu presiuni atmosferice scazute (ploaie, vant usor din sud, cer acoperit de nori, temperatura mai scăzută), atunci când crapul se hrăneste intens, proces favorizat și de creșterea oxigenării apei, a turbidității ei și de scăderea luminii.
Bineînteles sunt mult mai multe condiții de care trebuie să ținem seama. În cazul în care, în apa în care pescuiti, folosiți momeala potrivită (în sensul ca este recunoscută de crap ca hrană), conditiile de hrănire sunt ideale, nu exista o presiune mare din partea pescarilor, sunt crapi în zona în care lansați și totuși nu aveți trăsături, atunci trebuie să vă schimbați montura folosită. În cazul în care conditiile enumerate mai înainte nu sunt ideale, nu dați vina neapărat pe montură. O anumită montură va prinde crap numai dacă se găsește în locul unde crapul și obișnuiește să se hrănească, este acolo în timpul în care acesta se hrăneste și conține hrana pe care acesta este obisnuit să o consume.
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!