Crapul oglindă (Cyprinus carpio specularis)

Crapul oglindă (Cyprinus Carpio Specularis), mirror carp și deosebirile sale față de fratele crap salontă(piele,golaș)- cyprinus carpio nudism.

  Face parte din familia Cyprinide bineinteles din păcate se găseste din ce în ce mai puțin în apele din România, impactul braconajului și al poluării sunt factorii decisivi care îi fac lipsită prezența pe multe ape de la noi.

  Este un peste robust, puternic si viclean, cu gura cărnoasă si două perechi de mustati pe buza superioară, dintre care prima pereche are organe mici, urmate de doua mustăti mari, asezate spre colturile gurii.

Caracteristici:

De regulă are spatele de la verzui închis, brun, până la cenusiu, cu lateralele argintii sau gălbui.

  În bazinele piscicole cu înmultire controlată culorile acestui peste sunt mai albicioase, estompate față de nuantele închise care le gasim la pestii din mediul natural/sălbatic.

  Este un peste extrem de sensibil la factorii externi si trebuie nădit îndelungat în acelasi loc pentru a fi atras.

  Nada folosită, ca și în cazul celor doi frați ai săi, crapul comun și salonta, poate consta în: grau, porumb in lapte sau fiert, spărturi ale diverselor semințe, cartofi fierti sau rame de tot felul – albe (de pamant), rosii de gunoi (balegar), negre (de mal).

  Sunt eficiente si aromele si aditivii cu anason, vanilie, rom, fructe (mixture cu adaosuri pe baza de capsuna si dulci), precum si laptele praf care atrage pestii prin norul eliberat în apă, acestea sunt mai puțin sau mai mult influentate de apa pe care pescuim, sălbatică sau nu.

  Momelile vor avea acelasi continut ca si nada. Sunt interzise miscarile vergii deoarece acest pește are un simt de conservare foarte ascutit si riscam astfel sa se ascundă.

  Nu vom mai aminti medodele de pescuit ale acestui peste, ele asemânându-se în proportii mari cu cele ale crapului comun sau ale salontei; la fel și sculele de pescuit pentru acestia.

  Rase de crap de cultură:

– Rasa cu solzi incompleti (rasa “Galitiana”) poate avea solzi de-a lungul liniei laterale si pe marginile corpului.

  Se gasesc exemplare si cu trei rânduri de solzi pe spate, un rând pe linia mediană si câtiva de-a lungul marginii dorsale.

– Crapul  Salontă are solzii dispusi pe marginile corpului, lipsindu-i cei de pe linia laterala;

– Rasa golasă (rasa “Aischgrund”) degenerate prin consangvinizare, specie cunoscuta si sub denumirea Toplles, nu au solzi deloc;

– Crapul de Frăsinet are stabilitate biologică permanentă si un ritm de crestere foarte mare. Se recunoaste după “ghebul” ce porneste dupa linia capului si inaltimea corpului ce depaseste 60% din lungime;

* Fire întinse tuturor !!!