Crapul oglindă (Cyprinus carpio specularis)/ mirror carp, face parte din familia Cyprinide.

Se caracterizează prin solzi deosebiți, cuprinzând solzi mari strălucitori, dispuși neregulat și de diferite dimensiuni, față de crapul comun.
Crapul oglinda a fost prima mutatie a crapului comun si aparitia sa este asociata cu doua forme alternative de gene: alelele “S” si “N”. Ambele alele sunt perechi si pot avea o versiune majora si una minora (cea minora este recesiva). Termenul genetic pentru crapul oglinda este “ssnn” (toate minore). Actiunea genelor “s” (minora) si “N” (majora) are efect asupra multor trasaturi, nu numai in privinta solzilor, si acesta este motivul pentru care crapul oglinda are in mod frecvent mai putine radii moi in inotatoarele dorsala, ventrale si pelvice decat crapul comun si salbatic. Ca toti ceilalti crapi, crapul oglinda are mai multe gene diferite, care ii explica lungimea corpului, pozitionarea gurii, configuratia solzilor si asa mai departe, si de aici a aparut împletirea termenilor “rasa” si “varietate”. S-a dovedit in mod stiintific ca unii crapi oglinda sunt capabili sa atinga greutati mai mari decat varietatile comun, linear si golas, o caracteristica asociata tot geneticii.

Descriere:
Crapul oglindă este un pește robust, puternic si viclean, cu gura cărnoasă si două perechi de mustati pe buza superioară, dintre care prima pereche are organe mici, urmate de doua mustăti mari, asezate spre colturile gurii. De regulă are spatele de la verzui închis, brun, până la cenusiu, cu lateralele argintii sau gălbui. În bazinele piscicole cu înmultire controlată culorile acestui peste sunt mai albicioase, estompate față de nuantele închise care le gasim la pestii din mediul natural/sălbatic.

Este un peste extrem de sensibil la factorii externi si trebuie nădit îndelungat în acelasi loc pentru a fi atras.

Nada folosită, ca și în cazul celor doi frați ai săi, crapul comun și salonta, poate consta în: grau, porumb in lapte sau fiert, spărturi ale diverselor semințe, cartofi fierti sau rame de tot felul – albe (de pamant), rosii de gunoi (balegar), negre (de mal).
Sunt eficiente si aromele si aditivii cu anason, vanilie, rom, fructe (mixture cu adaosuri pe baza de capsuna si dulci), precum si laptele praf care atrage pestii prin norul eliberat în apă, acestea sunt mai puțin sau mai mult influentate de apa pe care pescuim, sălbatică sau nu. Momelile vor avea acelasi continut ca si nada. Sunt interzise miscarile vergii deoarece acest pește are un simt de conservare foarte ascutit si riscam astfel sa se ascundă.

Nu vom mai aminti medodele de pescuit ale acestui peste, ele asemânându-se în proportii mari cu cele ale crapului comun sau ale crapului piele, la fel și sculele de pescuit pentru aceștia.

Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!