Crapul comun (Cyprinus carpio/Common carp)

Crapul comun (Cyprinus carpio/Common carp), aparține familiei ciprinidelor
Răspândire:
Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci și cele salmastre.
În țara noastră crapul comun trăiește în general în ape de șes, în lacuri de acumulare, în Dunăre, Delta Dunării dar și în anumite râuri cu ape cu curenți mai domoli. Acesta poate trăi până la 30 de ani dar și peste.
Descriere:
Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar masa corporală până la 50 și chiar 60 kg. Corpul este acoperit cu solzi mari.
Spatele este de obicei, gri – negricios, cu nuanțe albăstrii sau verzui, lateralele arămii sau arămii – gălbui, iar abdomenul albicios.
Gura este subterminală cu buze groase.
Trunchiul și coada posedă înotatoare perechi (două ventrale si două pectorale) și neperechi (dorsala, anala și codala, care prezintă doi lobi egali). Înotatoarele sunt acționate de mușchi.
Crapul comun este acoperit în întregime cu mucus și solzi, față de rudele sale crapul piele și/sau oglinda.
Crapul are o respirație branhială, branhiile sunt bine vascularizate și sunt aflate pe niște lamele osoase, în spatele unor căpăcele numite opercule. Exemplarele între 100-500gr sunt confundate de către tinerii pescari, asemuindu-le cu carasul. Spre deosebire de caras, el prezintă la baza gurii două mustăți, iar spatele este curbat, într-o masură mai mică sau mai mare.
Este specia de crap este cea mai răspândită în țara noastră.
Habitat și mod de viață:
În apele mari și adânci, crapii se adună în golfuri sau alte zone cu apa mai mică ce se încălzește mai usor.
Vara pe caniculă și pe o apa caldă crapul se retrage la apă adânca sau în cazul apelor curgătoare pe albie, căutând ape mai bogate în oxigen.
În cazul bălților cu izvoare în mod sigur îi veți găsi în apropierea acestora. Nu refuză nici umbra unui cocioc plutitor cu apa de 2-3 m sub el, cum și noi oamenii ne răcorim pe caniculă așa face și crapul dar și alte specii.
Toamna când apa începe să se răcească, crapului îi crește apetitul, mănâncă aproape tot ce prinde, astfel încât să adune grăsimea necesară pentru iernat.
Majoritatea pescarilor cu experiență spun că cea mai bună perioadă septembrie – noiembrie pentru pescuitul crapilor capitali. Cu cât înaintează mai mult spre iarnă crapul adună mai multă grăsime deci și mai multe kilograme.
Iarna datorită schimbărilor de temperatură se face și inversarea termică a straturilor de apă, crapul retrăgându-se la locurile de iernare, în general în gropi cu fund mâlos, unde își reduc activitatea și hrănirea la limita supraviețuirii.
Reproducere:
Crapii se reproduc în aprilie – mai când de exemplu, o crăpoaică matură poate avea cantitatea de icre de până la 20-25 % din toată masa ei corporală.
Perioada de depunere a icrelor poate fi foarte grea pentru femelele crap. La depunerea icrelor, crapii masculi lovesc cu putere femela în abdomen ajutând la expulzarea icrelor. Loviturile repetate si deosebit de puternice pot provoca uneori moartea femelelor tinere. Chiar și în aceste conditii, nu întotdeauna icrele sunt eliminate în totalitate, o parte rămânâd în abdomenul femelei până anul viitor, deseori pescarii au găsit icre în crapi la mult timp după depunere. Icrele sunt depuse pe vegetația submersă, de regulă în mai multe etape, acestea sunt fecundate de masculi prin stropire cu lapti.
Durata eclozarii icrelor de crap depinde de temperatura apei, de regulă cam 5-10 zile la o temperatura de cca 20°C
Hrana:
Crapul se hrănește scurmând pe fundul apei până la o adâncime de 15-20 de centimetri.
Meniul de bază este format din larve, viermi, scoici, plante etc. însă exemplarele mari, probabil din cauza necesarului mare de proteine, mai degustă și peștișori, broaște chiar și raci uneori.
Crapul comun are o alimentație variată, în functie de sezon, de exemplu primăvara și toamna aceștia preferă hrană de origine animală, în schimb vara, se orientează către hrana de natură vegetală.
Pescuitul:
Perioada optimă de pescuit este toamna când consumă cantități mari de hrană, adunând rezerve de grăsime pentru iarnă. Iarna aceștia se retrag spre straturile de fund ale apei reducându-si activitatea la minim. În acest sezon mananca rar, hrana preferată fiind în special larvele (viermuși, libelule).
Succesul unei partide de pescuit la crap ține într-o mare masură pe lângă localizarea acestuia în diferitele genuri de ape, scăderea sau creșterea acestora, vremea, săriturile acestora, dar și de dotarea pescarului, astfel un echipament bun ușurează pescuitul însă nu e totul.
Lanseta:
Dacă doriți să achiziționați o lansetă de crap de calitate trebuie să aveti în vedere urmatoarele caracteristici.
În primul rând lansetele de crap au blankul din carbon, material special obținut si prelucrat cu înalte tehnologii.
În al doilea rând trebuie să verificăm câteva lucruri înainte de a o cumpara.
- Puterea lansetei, aceasta este greutatea pe care o poate lansa.
- Dacă dorim să cumpărăm o lanseta pe care este inscripționat 3 lbs, acasta inseamna 3 x 453 g, aproape 1,5 kg, aceasta fiiind greutatea sub care varful lansetei se îndoaie la verticală (90 grade).
- Pentru peștii mai bătăioși vom alege o lansetă de minim 3,5 lbs, iar pentru peștii medii una de 2 lbs. Faptul că avem o lansetă puternică nu înseamnă și faptul că lansăm mai mult. Acest ultim fapt depinde de respectarea raportului lest/putere, astfel o lansetă pe care este scris 2 lbs va lansa de regulă până la 100 g.
- Depășirea acestei valori duce la deteriorarea și în final la ruperea lansetei.
- Acțiunea lansetelor de crap poate fi parabolică sau semi ceea ce va da un confort maxim și senzații reale, sau cu acțiune de vârf, cea ce poate da pescarului o siguranță mai mare și un bun control
- Pescarul de crap trebuie să-și aleagă acțiunea lansetei în functie de necesitati.
- Lungimea acestor lansete este între 3.60 – 4.20 m, iar acestea pot fi din 2 sau 3 bucăți -Inelele în numar de minim 8 pentru o lansetă, trebuie să fie de calitate si așezate corespunzator pe lansetă și anume perfect aliniate pe nervul lansetei.
Mulineta:
- Ideală pentru pescuitul crapului ar fi o mulinetă cu baithrunner, dar nu obligatoriu. Din ce în ce tot mai multi pescari încep să folosească acest tip de mulinetă. Avantajul acestui tip de mulinetă este ca dă posibilitatea reglării în avans a sistemului de frânare. Aceasta se va activa odată cu prima rotire de manivele, oferind un plus de siguranță pescarilor.
- Vom alege o mulineta solida, suficent de mare incat sa echilibreze lanseta si cu un tambur cu o capacitate între 200 – 300 de metri de fir.
Minciogul:
- Vom alege un model cat mai mare și ușor dar puternic. Căutăm un minciog cu cap triunghiular și cu deschiderea largă de 1 m. Când vom prinde un crap de dimensiuni mai mari vom constata ca un monciocul cu asemenea calități nu este un moft.
Salteaua de primire și cântărire:
- Aceasta servește la așezarea peștelui după ce a fost prins. Aceasta împiedică contactul cu solul și rănirea pestelui. Salteaua de primire trebuie întotdeauna udată înainte de asezarea crapului pe ea.
- Deținerea unei asemene saltele a devenit o condiție principală pentru a fi acceptat și înscris la concursurile naționale și internaționale de pescuit la crap.
Năditoarele:
- Acestea sunt de mai mult feluri și sunt folosite în funcție de nada aleasă și distanta de nădire.
- Bastoanele lansatoare Cobra sunt folosite pentru a arunca la distanță boillies-uri la distante mari de până la 100 de metri. Acestea necesită forță și îndemânare.
- “Lingura” este o lingură supradimensionată, prevăzută cu o coadă de 1,5 m lungime și permite aruncarea cu mare precizie unei unui bulgar de nadă de mărimea unei piersici la distanțe de 40 – 60 m cu mare precizie.
- Praștia, aici este vorba de o praștie supradimensionată și aceasta, fixată pe un trepied. Aceasta este foarte utilă pentru un anumit tip de nadă și anume acea care se poate face bulgare. Este utilizată pentru nadire la distante mari de 80 – 150 m.
- Racheta, este unul dintre ultimele metode de nădire introduse în lumea pescuitului la crap. Aceasta este sub forma unui tub de plastic de 15 – 20 cm lungime, care să umple cu nadă, în special nada boabe și se lansează. Este utilizată pentru nadirea la precizie și distanță.
Suportul pentru lansete:
Așa numitul Rod-pod susține lansetele și permite o direcționare corespunzatoare a acestora. În comert se găsesc diverse modele pentru de 3, 4 și 5 lansete având lungime între 1 -și 2 m.
- Un rod-pod de calitate trebuie să îndeplinească câteva conditii- să fie stabil, neinfluentat de vânt, picioarele să fie ajustabile, adaptabile oricarui tip de sol, să fie ușor de instalat și transportat. Acest Rod-pod poate fi inlocuit cu clasicele suporturi.
Senzorii electronici:
La fel ca si Rod-podul aceștia nu sunt indispensabili dar îmbunătățesc confortul pescuitului mai ales noaptea. Astfel nu mai trebuie să urmărim în permanență bambinele. Principiul de functionare este că atunci când firul este tras, o clapetă din plastic, prevăzută cu aripioare, activează o celulă fotoelectricaă, ce declanșează un semnal acustic și unul optic.
Semnalul optic indică mișcarea firului; dacă firul este tras, ledurile de aprind și rămân aprinse aproximativ 20 secunde. Multitudinea de tipuri și mărci ne face să putem alege un senzor complex, care ne oferă posibilitatea de reglare a volumului, tonului, sensibilității.
- Vom alege un model rezistent la apă 100%; pe piața ustensileor de pescuit se găsesc și senzori cu avertizare la distanță. Suna tentant dar prețul e pe măsura așteptărilor.
Firul:
Aici putem folosi monofilament sau firul împletit, acesta din urmă având însă dezavantajul ca nu este deloc elastic. Se poate folosi și fir fluorescent. Monofilamentul trebuie verificat înainte de oricare partidă de pecuit, mai ales ultimii metri de fir, cei care au fost supusi unui drill, pentru a nu avea o surprize neplacute.
Firul împletit poate fi folosit la realizarea monturii, acestea fiind mult mai rezistente la eventuale obstacole de pe fundul apei (scoici etc.)
Cârligul:
Vom folosi cârlige puternice și ascuțite, în special cele confecționate din carbon.
Cârligul trebuie verificat după fiecare captură și schimbat daca e nevoie. Mărimea cârligelor se alege în funcție de mărimea momelii.
Culoarea cârligelor se poate alege și după culoarea momelii, dar se utilizează de regulă cârligele negre.
Plumbul:
Este propulsorul monturii, forma syi dimensiunea acestora depinde de tipul monturii folosite și de puterea lansetei. Se folosec în general plumbii turtiți lateral în ape curgatoare și sub formă de bile în ape stătătoare, cu greutate cuprinsă între 50 – 150 și chiar 200g.
Accesorii:
Vârtejurile, fac legatura între montură și firul principal. Acestea trebuie să fie rezistente și în general de culoare neagră. Mai sunt apoi opritoarele de cauciuc, protectoarele de nod, tubul anti – răsucireire, burghiul de găurit boillies.
Importanța economică:
Crapul este foarte apreciat pentru carnea și icrele lui. Carnea de crap este bogată în vitamine, grăsimi, substanțe proteice, săruri minerale și are o mare valoare nutritivă.
Se digeră usor, este gustoasă, hrănitoare și foarte mult folosită în gastronomie. Se poate consuma atât proaspătă, cât și conservată.
Dimensiunea legală pentru reținere 35cm!
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!