Crapul comun (Cyprinus carpio/Common carp)

Aparține familiei ciprinidelor

Vom încerca să-l prezentăm cât mai bine fiindca se bucură de o mare atenție în rândul nostru al pescarilor și sperăm să ne ridicăm la așteptările dvs al cititorilor noștri.

Răspândire:

Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci și cele salmastre.

Trăiește până la 30 de ani, uneori și mai mult

În țara noastră crapul comun trăiește în general în ape de șes, în lacuri de acumulare, în Dunăre, Delta Dunării dar și în anumite râuri cu ape cu curenți mai domoli.

Poate trăi până la 30 de ani dar și peste.

Descriere:

Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar masa corporală până la 50 și chiar 60 kg.

– Corpul este acoperit cu solzi mari.

– Spatele este de obicei, gri – negricios, cu nuanțe albăstrii sau verzui, lateralele arămii sau arămii – gălbui, iar abdomenul albicios.

– Gură este subterminală cu buze groase.

– Trunchiul și coada posedă înotatoare perechi (două ventrale si două pectorale) și neperechi (dorsala, anala și codala, care prezintă doi lobi egali). Înotatoarele sunt acționate de mușchi. – – Crapul comun este acoperit în întregime cu mucus și solzi, față de rudele sale crapul piele și/sau oglinda.

– Crapul are o respirație branhială, branhiile sunt bine vascularizate și sunt aflate pe niște lamele osoase, în spatele unor căpăcele numite opercule.

– Exemplarele de până la 1 kg sunt confundate de către tinerii pescari, asemuindu-le cu carasul.

– Spre deosebire de caras, el prezintă la baza gurii două mustăți, iar spatele este curbat, într-o masură mai mică sau mai mare.

– Culoarea este brun – argintie cu nuanțe în funcție și de particularitățile mediului în care trăiește (lacuri, râuri, Dunăre, Deltă).

*Este una dintre speciile cele mai râvnite de către pescari. Exemplarele mari sunt foarte frumoase, robuste și energice, luptând cu îndârjire atunci când sunt capturate, în timpul drilului. 

*Aceasta specie de crap este cea mai răspândită în țara noastră.

Mod de trai:

Primăvara când apele încep să se încălzească, crapul începe să mișune în căutarea hranei.

– În apele mari și adânci, crapii se adună în golfuri sau alte zone cu apa mai mică ce se încălzește mai usor.

– Vara pe caniculă și pe o apa caldă crapul se retrage la apă adînca sau în cazul apelor curgătoare pe albie, căutând ape mai bogate în oxigen.

– În cazul bălților cu izvoare în mod sigur îi veți găsi în apropierea acestora. Nu refuză nici umbra unui cocioc plutitor cu apa de 2-3 m sub el, cum și noi oamenii ne răcorim pe caniculă așa face și crapul dar și alte specii.

– Toamna când apa  începe să se răcească, crapului îi crește apetitul, mănâncă aproape tot ce prinde, astfel încât să adune grăsimea necesară pentru iernat.

– Unii pescari spun că cea mai bună perioada septembrie – noiembrie pentru pescuitul crapilor capitali. Cu cât înaintează mai mult spre iarnă crapul adună mai multă grăsime deci și mai multe kilograme.

– Iarna datorită schimbărilor de temperatură se face și inversarea termică a straturilor de apă, crapul retrăgându-se la locurile de iernare, în general în gropi cu fund mâlos, unde își reduc activitatea și hrănirea la limita supraviețuirii.

Reproducere:

Crapii se reproduc în aprilie – mai când de exemplu, o crăpoaică matură poate avea  cantitatea de icre de până la 20-25 % din toată masa ei corporală.

– Perioada de depunere a icrelor poate fi foarte grea pentru femelele crap.

– La depunerea icrelor, crapii masculi lovesc cu putere femela în abdomen ajutând la expulzarea icrelor.

– Loviturile repetate si deosebit de puternice pot provoca uneori moartea femelelor tinere. Chiar și în aceste conditii, nu întotdeauna icrele sunt eliminate în totalitate, o parte rămânâd în abdomenul femelei până anul viitor, deseori pescarii au găsit icre în crapi la mult timp după depunere.

– Icrele sunt depuse pe vegetația submersă, de regulă în mai multe etape.

– Icrele sunt fecundate de masculi prin stropire cu lapti.

– Durata eclozarii icrelor de crap depinde de temperatura apei, de regulă cam 5-10 zile la o temperatura de cca 20°C

Hrănirea:

– Se hrănește scurmând pe fundul apei până la o adâncime de 15-20 de centimetri.

– Meniul de bază este format din larve, viermi, scoici, plante etc. dar exemplarele mari, probabil din cauza necesarului mare de proteine, mai degustă și peștișori, broaște chiar și raci uneori.

– Crapul comun are o alimentație variată, în functie de sezon, de exemplu primăvara și toamna aceștia preferă hrană de origine animală, în schimb vara, se orientează către hrana de natură vegetală.

– Mulți pescari au vazut cum crapii testează momeala de crap luând în gură și suflând afară după aceea fiindcă pe lângă faptul că este pofticios, el este și temător.

– Crapul este un peste inteligent cu o memorie bună. Știe ce este bun si ce nu este comestibil. De asemenea poate testa atât conținutul nutritiv al momelii cât sit gustul ei. Acesta îl poate determina să respingă momeala de crap, pentru că își amintește că o anumită substanță sau miros a fost însoțit de un cârlig.

*Bine de știut:

Un crap între 4 și 5 kg, în sălbăticie are 6-7 ani, iar furajat are 3-4 ani; un crap de 10-12 kg are peste 12-14 ani.

– În primii 2 ani de viață crește foarte mult, fantastic chiar, ca Fat Frumos! În al treilea an începe să încetinească puțin în ritmul de creștere, iar din anul patru nu mai crește accelerat, dar devine bun pt reproducere; Acesta este motivul pentru care un ciclu de producție este de 3 ani, iar tehnicile moderne, intensive și super intensive de creștere reușesc ca în anul/vara a 2-a să obțină greutati de 1,5-2 kg/buc, adică greutatea specifică anului al 3-lea de viață/creștere!

Pescuitul:

Perioada optimă de pescuit este toamna când consumă cantități mari de hrană, adunând rezerve de grăsime pentru iarnă. Iarna aceștia se retrag spre straturile de fund ale apei reducându-si activitatea la minim. În acest sezon mananca rar, hrana preferată fiind în special larvele (viermuși, libelule).

-Succesul unei partide de pescuit la crap ține într-o mare sau mică masură pe lângă localizarea acestuia în diferitele genuri de ape și de dotarea pescarului, astfel un echipament bun ușurează pescuitul însă nu e totul.

– Lanseta:

Dacă doriți să achiziționați o lansetă de crap de calitate trebuie să aveti în vedere urmatoarele caracteristici – În primul rând lansetele de crap au blankul din carbon, material special obținut si prelucrat cu înalte tehnologii.

– În al doilea rând trebuie să verificăm câteva lucruri înainte de a o cumpara.

– Puterea lansetei. Aceasta este greutatea pe care o poate lansa.

– Dacă dorim să cumpărăm o lanăeta pe care este inscripționat 3 lbs, acasta inseamna 3 x 453 g, aproape 1,5 kg, aceasta fiiind greutatea sub care varful lansetei se îndoaie la verticală (90 grade).

– Pentru peștii mai bătăioși vom alege o lansetă de minim 3,5 lbs, iar pentru peștii medii una de 2 lbs. Faptul că avem o lansetă puternică nu înseamnă și faptul că lansăm mai mult. Acest ultim fapt depinde de respectarea raportului lest/ putere, astfel o lansetă pe care este scris 2 lbs va lansa de regulă până la 100 g.

– Depășirea acestei valori duce la deteriorarea și în final la ruperea lansetei.

– Acțiunea lansetelor de crap poate fi parabolică sau semi ceea ce va da un confort maxim și senzații reale, sau cu acțiune de vârf, cea ce poate da pescarului o siguranță mai mare și un bun control

– Pescarul de crap trebuie să-și aleagă acțiunea lansetei în functie de necesitati.

– Lungimea acestor lansete este între 3.60 – 4.20 m, iar acestea pot fi din 2 sau 3 bucăți -Inelele în numar de minim 8 pentru o lansetă, trebuie să fie de calitate si așezate corespunzator pe lansetă și anume perfect aliniate pe nervul lansetei.

-Mulineta:

– Ideală pentru pescuitul crapului ar fi o mulinetă cu baithrunner, dar nu obligatoriu. Din ce în ce tot mai multi pescari încep să folosească acest tip de mulinetă. Avantajul acestui tip de mulinetă este ca dă posibilitatea reglării în avans a sistemului de frânare. Aceasta se va activa odată cu prima rotire de manivele, oferind un plus de siguranță pescarilor.

– Vom alege o mulineta solida, suficent de mare incat sa echilibreze lanseta si cu un tambur cu o capacitate între 200 – 300 de metri de fir.

– Minciogul:

Vom alege un model cat mai mare și ușor dar puternic. Căutăm un minciog cu cap triunghiular și cu deschiderea largă de 1 m. Când vom prinde un crap de dimensiuni mai mari vom constata ca un monciocul cu asemenea calități nu este un moft.

– Salteaua de primire și cântărire:

Aceasta servește la așezarea peștelui după ce a fost prins. Aceasta împiedică contactul cu solul și rănirea pestelui. Salteaua de primire trebuie întotdeauna udată înainte de asezarea crapului pe ea. Deținerea unei asemene saltele a devenit o condiție principală pentru a fi acceptat și înscris la concursurile naționale și internaționale de pescuit la crap.

– Năditoarele:

Acestea sunt de mai mult feluri și sunt folosite în funcție de nada aleasă și distanta de nădire. – Bastoanele lansatoare Cobra – folosite pentru a arunca la distanță boillies-uri la distante mari de până la 100 de metri. Acestea necesită forță și îndemânare.

– “Lingura” este o lingură supradimensionată, prevăzută cu o coadă de 1,5 m lungime și permite aruncarea cu mare precizie unei unui bulgar de nadă de mărimea unei piersici la distanțe de 40 – 60 m cu mare precizie.

– Praștia, aici este vorba de o praștie supradimensionată și aceasta, fixată pe un trepied. Aceasta este foarte utilă pentru un anumit tip de nadă și anume acea care se poate face bulgare. Este utilizată pentru nadire la distante mari de 80 – 150 m.

– Racheta, este unul dintre ultimele metode de nădire introduse în lumea pescuitului la crap. Aceasta este sub forma unui tub de plastic de 15 – 20 cm lungime, care să umple cu nadă, în special nada boabe și se lansează. Este utilizată pentru nadirea la precizie și distanță.

– Suportul pentru lansete:

Așa numitul Rod-pod susține lansetele și permite o direcționare corespunzatoare a acestora. În comert se găsesc diverse modele pentru de 3, 4 și 5 lansete având lungime între 1 -și 2 m.

– Un rod-pod de calitate trebuie să îndeplinească câteva conditii- să fie stabil, neinfluentat de vânt, picioarele să fie ajustabile, adaptabile oricarui tip de sol, să fie ușor de instalat și transportat. Acest Rod-pod poate fi inlocuit cu clasicele suporturi.

– Senzorii electronici:

La fel ca si Rod-podul aceștia nu sunt indispensabili dar îmbunătățesc confortul pescuitului mai ales noaptea. Astfel nu mai trebuie să urmărim în permanență bambinele. Principiul de functionare este că atunci când firul este tras, o clapetă din plastic, prevăzută cu aripioare, activează o celulă fotoelectricaă, ce declanșează un semnal acustic și unul optic.

– Semnalul optic indică mișcarea firului; dacă firul este tras, ledurile de aprind și rămân aprinse aproximativ 20 secunde.

– Multitudinea de tipuri și mărci ne face să putem alege un senzor complex, care ne oferă posibilitatea de reglare a volumului, tonului, sensibilității.

– Vom alege un model rezistent la apă 100%; pe piața ustensileor de pescuit se găsesc și senzori cu avertizare la distanță. Suna tentant dar prețul e pe măsura așteptărilor.

– Firul:

Aici putem folosi mono  filament sau firul împletit, acesta din urmă având însă dezavantajul ca nu este deloc elastic.

– Se poate folosi și fir fluorescent. Mono filamentul trebuie verificat înainte de oricare partidă de pecuit, mai ales ultimii metri de fir, cei care au fost supusi unui drill, pentru a nu avea o surprize neplacute.

– Firul împletit poate fi folosit la realizarea monturii, acestea fiind mult mai rezistente la eventuale obstacole de pe fundul apei (scoici etc.)

-Cârligul:

Vom folosi cârlige puternice și ascuțite, în special cele confecționate din carbon. Cârligul trebuie verificat după fiecare captură și schimbat daca e nevoie. Mărimea cârligelor se alege în funcție de mărimea momelii.

– Culoarea cârligelor se poate alege și după culoarea momelii, dar se utilizează de regulă cârligele negre.

Plumbul:

Este propulsorul monturii, forma syi dimensiunea acestora depinde de tipul monturii folosite și de puterea lansetei.

– Se folosec în general plumbii turtiți lateral în ape curgatoare și sub formă de bile în ape stătătoare, cu greutate cuprinsă între 50 – 150 și chiar 200g.

-Accesorii:

– Vârtejurile:

Fac legatura între montură și firul principal. Acestea trebuie să fie rezistente și în general de culoare neagră. Mai sunt apoi opritoarele de cauciuc, protectoarele de nod, tubul anti – răsucireire, burghiul de găurit boillies.

Crapul este foarte apreciat pentru carnea și icrele lui. Carnea de crap este bogată în vitamine, grăsimi, substanțe proteice, săruri minerale și are o mare valoare nutritivă. Se diferă usor, este gustoasă, hrănitoare și foarte mult folosită în gastronomie. Se poate consuma atât proaspătă, cât și conservată.

*Dimensiunea legală pentru reținere 35cm!

*Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!

* Fire întinse tuturor si urmăriți-ne în continuare !!!