Coregonul (Coregonus lavaretus maraenoides), este un pește lacustru dulcicol din familia salmonide.

Răspândire:
Este originar din lacul Peipus și a fost aclimatizat în mai multe țări din Europa și fosta Uniune Sovietică.

Aceasta specie valoroasă a fost introdusă pentru prima oara în țara noastră în 1956, primele exemplare fiind aduse de la una dintre stațiunile de reproducere piscicola de pe malul lacului Ciudskoe, din fosta URSS.

Coregonul poate fi întâlnit îndeosebi în Lacul Rosu, în lacul de barajul Bicaz si în unele crescatorii de crap din nordul Moldovei.

Descriere:
Corpul coregonului este relativ înalt, alungit fusiform, comprimat lateral și este acoperit pe toată suprafața de solzi.
Capul este mic, cu gura lipsită de dinți.
Culoarea lui este ușor mai întunecată pe spinare, pe margini, înotatoarele sunt negricioase iar perioada reproducerii, corpul peștelui sclipește mai intens.
Coregonul are o lungime medie de 50cm și o greutate de 1-2 kg, mai rar de 3 kg, cel puțin la noi în țară

Habitat și hrana:
Acest pește trăiește în ape dulci, stătătoare. Se hrănește cu organisme zooplanctonice și cu larve de țânțari care plutesc pe apă.
Exemplarele mai mari au modul de viață al răpitorilor, hranindu-se cu pești de talie mică.
Deși nu este în număr mare la noi, poate trăi până la 15 ani.

Reproducerea:
Pare ciudat față de multe specii de la noi, dar reproducerea are loc în noiembrie-decembrie, asemănătoare cu cea a păstrăvilor.
Femelele depun icrele în lac sau în albia râurilor care se varsă în el.
În funcție de greutatea corporală, o femelă depune 10000-70000 boabe de icre de culoare galbuie.

Este o specie foarte valoroasă, cu carnea deosebit de gustoasă, asemanatoare cu a păstrăvului.

La momentul în care discutăm, pescuitul coregonului este INTERZIS!

Diverse:
Creșterea artificială se face în același fel ca și si la celelalte salmonide. Icrele se pun la incubatoare speciale din sticlă denumite „ZUG”, de forma unei palnii. Se pot cloci si in incubatoare Wacek. De la fecundare pana la ecloziune au nevoie de 300-600 grade zile.

La noi, coregonul s-a crescut artificial in statiunile Tarcau si Nucet, apartinand Institutului de Cercetare Piscicolă și la Păstrăvăria de la Ceahlău.

În anul 1963 și și în alți câțiva ani la rând au fost adusi sub forma de icre embrionate Coregonus lavaretus si Coregonus albula; puieții obținuți au fost introduși în Lacurile Vidraru și Făgăraș.

Fire întinse și urmăriți-ne în continuare!