Cleanul (Leuciscus/Squalius cephalus)

Cleanul (Squalius cephalus, sinonim Leuciscus cephalus), este un pește teleostean dulcicol bentopelagic din familia ciprinidelor, răspândit în apele curgătoare din regiunile colinare și de șes din Europa și Asia Mică.

Răspândire:
În România îl întâlnim în mai toate râurile de șes și câmpie, începând uneori chiar din zona păstrăvului, unde urcă plin de îndrăzneală și până în Delta Dunării. S-a adaptat foarte bine și în lacuri, astfel foarte multe lacuri de munte și de șes s-au populat natural cu clean. În apele de munte cleanul este o mare problemă deoarece mănâncă icrele păstrăvilor și ale altor salmonide și mai ales, îi concurează pe aceștia la hrană.

Descriere:
În mod normal este întâlnit cu lungimi de 20-40 cm si cca 300-700g dar în mod excepțional paote ajunge până la 4-5 kg. În România a fost semnalat un exemplar pescuit în raul Argeș în greutate de 4 kg.
Corpul este aproape cilindric, capul mare, gros, gura terminală mare, colțurile ei ajungând până sub ochi.
Colorația este foarte variată, în functie de locul în care trăiește, poate fi întâlnit în forme argintii cu spatele negru sau cu flancurile arămiu închise și spatele negru, burta este albicioasă iar aripioarele pot fi roșii sau portocalii complet sau numai tivite cu portocaliu.
Cleanul preferă apele curgătoare de deal, dar se întâlneşte şi la şes, şi la munte. În general, stă în zonele cu pietriş sau cu nisip, care oferă atât adăpost, cât şi ocazia de a pândi prada. Locurile unde poate fi prins variază în funcţie de anotimp, de vreme sau de nivelul apei.
Doar un pescar experimentat, care a mers la pas pe malul râurilor, ştie cu siguranţă unde vânează sau se odihneşte cleanul, însă nu mereu îl găsim acolo, el poate fi de-a lungul malurilor, în apele mai puţin adânci, dar şi în vârtejuri şi în ape repezi.

Hrana:
Cleanul e omnivor. Mănâncă orice (peştişori, broaşte, insecte, prune, cireşe, dude, alge, porumb etc.) şi cu toate că face parte dintr- o familie de peşti paşnici, are instinct de prădător, de aceea, chiar dacă sunt pescari care dau la plută la viermi, scarabeţi sau lăcustă, ori pe fund la râmă groasă sau la lipitoare, cei mai mulţi preferă spinningul, pentru că rămâne cel mai spectaculos.
Se spune că cleanul fuge şi se ascunde chiar şi atunci când un norişor acoperă soarele. Aşa se face că poţi obţine capturi frumoase doar dacă pescuieşti în linişte, bine camuflat şi ascuns în spatele unor obstacole naturale.

Pescuitul:
Echipamentul trebuie să fie uşor, lansetă de 1,8-2,1 metri pentru râurile mai mici şi mai mare pentru baraje sau râuri cu debit puternic, flexibilă la vârf, perfect echilibrată, cu o mulinetă robustă cu frână pe tambur şi până la 100 de metri de fir, cu raport de recuperare mic.
În cele mai multe cazuri, cleanul se prinde la rotativă (nr. 00 şi 0 în cazul râurilor mici şi nr. 1-2 pentru apele mai puternice).
În general, în zilele senine e indicat să foloseşti năluci aurii, iar în cele înnorate, argintii şi cromate.
Primăvara şi toamna se dă cu rotative de culori stridente, iar iarna şi pe caniculă, de culori mate.
La pescuitul cleanului cu pluta se folosesc unelte ușoare, pluta nu prea mare sau prea grea. Firul potrivit este de 0,16-0,20 forfacul de 0,14-0,16, când se utilizează râma ca momeală, cârligul trebuie sa fie de 5-6; la momeala din fructe (pruna, cireașa, căpșună sau fructe de padure) se folosește carlig de 6-8, la peștișori mici de 3-5, in timp ce muștele artificiale speciale pentru clean se fixează pe cârlige de 8-10. Fixarea momelilor din fructe necesită experiență; de regulă, acestea se perforează întâi cu un ac, iar prin orificiu se introduce mai întâi forfacul și o parte din cârlig, astfel ca fructul să se mențină în curbura cârligului, iar vârful acestuia să fie putin acoperit de coaja fructului.
Lăcustele nu se înțeapă prin cârlig, ci mai degrabă se leagă de acesta cu un fir de mătase brun sau verde, astfel încât capul insectei sa fie in apropierea curburii cârligului, cu membrele libere spre a le putea mișca, și pe cât posibil să rămână cât mai mult timp vie. Mișcările ei în apă atrag mai mult cleanul.
Pe forfac se aplica 1-2 alice, la o distanta de 20-25 cm deasupra carligului. Daca momeala este mai mare si mai grea, se utilizează și o plută mai mare. În nici un caz nu se lasă cârligul culcat pe fundul râului, ci se mișcă prin apă de jos în sus și invers, cu mișcări lente. Când plutirea cârligului nu mai poate fi asigurată, este bine sa fie lasat cateva clipe în apa, pentru ca de multe ori cleanul mușcă chiar atunci.
Fiind un peste foarte atent si precaut, mușcătura cleanului nu este prea energică. De aceea este necesară o oarecare experiență pentru a aprecia momentul cel mai potrivit spre a înțepa cârligul. Cleanul înțepat se apără cu dârzenie, dar cedeaza destul de repede dacă pescarul se pricepe să-l obosească. Obosirea exemplarelor de 1,5-2 kg ofera intr-adevar mari satisfactii. Cleanul deja obosit poate fi condus spre mal, în direcția minciogului, fără dificultate.
Pescuitul fără plută, cu plumb legat la capatul firului, se practică în acele locuri unde vegetația de pe mal stânjenește aruncarea. Se folosește o undită rigidă, nailon de 0,18-0,22 cu forfac de 0,16-0,18. Dacă ținem firul printre degete, vom simți mai lesne mușcătura peștelui.
Pescuitul cu plumbul pe fund se utilizează mai ales în zilele de sfârșit de vară și de toamnă, când cleanul se întreține în apele mai adânci ale râului. Întregul echipament trebuie să fie mai rezistent decât in cazul pescuitului cu metoda precedentă, la fel si firul, care trebuie sa fie de 0,20-0,30 chiar. De asemenea, plumbul fix sau flotant va fi mai greu, pentru a putea trage cârligul nădit la fund și a împiedica curenții să îl poarte prea repede.
Momeala poate fi naturală (insecte mai mari, râme etc.) sau preparată dintr-un aliment (caș, aluat, cocoloașe din pâine, făină etc.). În cazul utilizarii metodei cu lingura sau voblerul mic, este necesară o undiță ușoară, potrivită pentru aruncare, o mulinetă între 1000-2500 și un fir mai subțire de nailon.
Cea mai interesantă si totodată cea mai distractivă metodă de pescuit a cleanului este cea cu musca artificială. Aceasta metodă asigură maximum de randament mai ales în perioada de la sfarsitul lui august și până în octombrie. Cleanul se avântă asupra muștelor artificiale de orice culoare, dar cele mai potrivite sunt acelea care nu se înmoaie și nu se deteriorează în apă (în acest scop se pot împregna cu parafină sau cu alte substanțe corespunzatoare). Cunoscut fiind faptul că cleanul mușcă cu placere muștele căzute în apă, musca trebuie plutita deasupra râului. În ceea ce priveste uneltele, se recomandă varga de 2-2,5 m (în portiunile degajate ale malului, eventual mai scurtă în locurile cu vegetație abundentă, care împiedică mișcările), cârlig de 12-16 si firul nu mai gros de 0,18. Cele mai eficiente muște artificiale în pescuitul cleanului sunt cele de tipul Blak, Zulu, Red Tag, Grey, Palmer si Black Palmer. Experiența a demonstrat însă că acest pește hrăpăreț mușcă aproape orice mișcă, de orice culoare și orice formă. În timpul aruncării muștei artificiale, pescarul trebuie să se deplaseze numai în sens invers curgerii apei și să se situeze de partea opusă soarelui, încât umbra lui sa nu cadă pe apă. Musca artificială nu se lasă să cadă ușor în apă, ca la pescuitul pastravului sau al lipanului, ci se „biciuieste” ușor apa cu ea. Odata descoperit locul de pândă al cleanului, musca artificială se aruncă cu câteva palme mai în amonte de acest loc.
În zilele însorite de toamnă, fără vânt, se utilizează această metodă mai în apropierea malului, întrucât cleanul se așează aici la pândă, așteptând să-i cadă vreo pradă din copacii ce strajuiesc malul respectiv. Cateodata sta la panda, intocmai ca un peste rapitor, si prin preajma locurilor cu vegetație acvatică.

*Lungimea minima admisa la pescuit 25 cm!

– Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!