Cicada, este denumirea dată insectelor homoptere cu corpul scurt și gros și cu capul mare, terminat printr-o proeminență ascuțită, al căror mascul emite un țârâit caracteristic și pentru unii dintre noi foarte neplăcut ?

Aceste insecte, precum și altele, sunt delicatese aflate în meniul peștilor răpitori, și nu numai, atât pe râuri, cât și pe ape stătătoare
Pentru a folosi cicada ca și momeală pentru pescuit, trebuie aleasă exact perioada în care aceasta este în activitate, adică între lunile Iunie și Iulie, de regulă jumătatea lunii Iunie și prima jumătate a lunii Iulie! Bineînțeles aveți în vedere că această activitate poate diferi în anumite zone în funcție de vreme, în anumite condiții poate începe mai devreme sau mai târziu, ori invers. În alte perioade ale anului rezultate sunt aproape nule, fapt cunoscut în rândurile pescarilor și pățit și de colegul nostru din grup Mihai Marian, un foarte împătimit pescar la spinning pe apele de la munte și nu numai. Acesta ne spune că a pescuit în repetate rânduri, conservând cicada, însă fără rezultate! Ceilalți colegi cu care pescuia, aveau prezentări destul de multe la alte momeli, fapt care l-a făcut să renunțe la cicadă în alte perioade în afară de perioada în care aceste insecte se împerechează.

Dintre speciile de pești pentru care putem alege să folosim cicada ca momeală, se numără: cleanul, păstrăvul, lipanul, avatul, răpitorii cei mai interesați de acest deliciu, dar nu îl vor refuza nici roșioara, bibanul sau sabița, etc, chiar dacă într-o mai mică măsură.
Această momeală va da foarte bine randament nu doar dpdv al timpului propice cum spuneam mai sus, cât și cel al locației alese! Spunem acest lucru fiindcă se poate înțelege clar că vom avea șanse mai mari de reușită dacă vom pescui pe malul apei unde vom avea și pădurea aproape, față de un loc ales la întâmplare fără vegetație terestră.

Cicadele se pot procura destul de ușor, le găsim pe trunchiurile și ramurile copacilor, mai ales în pădure unde sunt cu miile, ce-i drept necesită un pic de muncă, dacă aveți o plasă de insecte trebuie lungit bățul (cu doua trei tronsoane de la o undiță veche), sau pot fi găsite și pe jos uitându-ne cu atentie să nu călcăm pe ele! Acestea sunt vii, le capturăm cu mâinile goale cu palma făcută căuș. Sunt cele căzute din copaci drept urmare a ocupării locului de alt mascul interesat să-și găsească perechea. Puneți deci mâna fără frică! Nu mușcă, nu înțeapă, sunt total inofensive!
Cicada se înțeapă cu cârligul dinspre spate spre cap, vârful să iasă un pic deasupra, pentru o mai sigură înțepare.

Cicadele au o lungime de 2 pana la 5cm, însă unele specii pot atinge și chiar depăși 10cm.
Se spune că cele mai multe nimfe de cicadă, trec prin cinci stadii în timpul dezvoltării lor în subteran. Așadar la finalizarea fiecărei etape, nimfele ies din pielea veche în scopul de a creşte mai mari.
Sunetul pe care îl produce masculul (femelele nu cântă), este cel mai puternic din lume facut de insecte, acesta poate fi auzit până la un 1 – 4 km distanţă.
Cicadele încep să cânte de dimineață devreme și continuă pe tot parcursul zilei până la apus. Alte specii preferă să însă să cânte la diferite momente ale zilei. Cine se pricepe si ascultă cu atentie, este capabil să diferenţieze speciile de cicadă după “cântecele” lor mai mult sau mai puțin asurzitoare.

Un articol complet și foarte bine amănunțit, pentru cine dorește mai multe informații despre cicade și nu numai, găsiți în articolul din site-ul de mai jos⤵️⤵️⤵️
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!
https://maximusphotography.net/2012/06/26/metamorfoza-26-iunie-2012/