Batca (Blicca bjoerkna)
Batca (Blicca bjoerkna), aparține tot familiei ciprinidelor și se aseamană foarte mult cu plătica, sora ei mai mare, fiind de cele mai multe ori confundate.
Răspândire:
Batca trăiește în apele stătătoare cu fundul mâlos (mai ales în bălți, lacuri), dar și în ape curgătoare sau cele cu, curent moderat (zona inferioară a râurilor mari) din Europa, Asia Mică și Caucaz.
La noi în țară o găsim pe tot cursul Dunării până la vărsare, în Deltă, băltile și luncile ei inundabile, în complexul lagunar Razem-Sinoe, în zonele de ses ale râurilor Somes, Mures, Crisuri, Bega, Olt, Arges, Ialomita, Siret, Prut etc.
Descriere:
Batca are corpul înalt, puternic comprimat lateral și acoperit cu solzi mari, față de plătică.
Capul este mic, cu ochii mari și bot scurt cu o gură mică, oblică, semi-inferioară.
Înotătoarea dorsală este înaltă dar scurtă și este trunchiată foarte oblic.
Înotătoarea anală cu baza lungă, este amplasată în urma înotătoarei dorsale. Înotătoarea caudală este adânc bifurcată, precum la cosac sau/și la plătică.
Coloritul corpului este verzui – albăstrui, bătând în cafeniu pe spate, laturile argintii-cenușii, iar abdomenul alb-strălucitor.
Vârfurile înotătoarelor dorsală, caudală și anală sunt cenușii, înotătoarele pectorale și ventrale au baza roșie, iar la margini albe-gălbui, uneori portocalii.
Hrana:
Se hrăneste cu seminte, plante acvatice, moluste și crustacei de mici dimensiuni, râme, viermusi, diferite insecte si larvele lor, resturi vegetale.
Reproducere:
Se reproduce în perioada aprilie – iunie, femelele depunând pe plante până la 100.000 de icre.
Habitat și mod de viață:
Este un pește de cârd, care preferă pragurile, zonele adânci și curenți slabi, cu substrat nisipos sau mâlos din imediata apropiere a malurilor, lângă stuf și papură acolo unde aceasta există. Evită apele cu multă vegetație subacvatică.
Valorifică hrana cu mai puțină eficiență, având un ritm de creștere lent.
Pescuitul:
Pescuitul ei este foarte asemănător celui al plăticii. Poate fi pescuită pe perioada întregului an, de primavara devreme până iarna, inclusiv la copcă.
Pentru pescuitul la batcă este necesar formarea unui vad, aruncând boabe de grâu, mămăligă, cartofi fierți și sfărâmați, de altfel aproape orice nadă cerealieră.
Cârligul trebuie să aibă o deschidere de cca 5-8mm, deci destul de mare, pentru că gura ei este fragedă, iar un cârlig mic şi subțire i-o poate uşor sfâșia .
Pluta usoară va lăsa momeala până aproape de fund, apa find lină și struna subtire, se vor pune doar una două alice.
Momelile pot fi râmele de gunoi, mazărea fiartă bine, cocoloașe de mămăligă, pâine sau de cartof fiert și frământat .
În bălți, cele mai bune locuri de undiță sunt pragurile ce despart apa mai mică de bulboanele adânci .
Cu cât vom ieși la pescuit mai dimineață, cu atât vom avea rezultate mai bune.
Valoare economică este medie, cu toate că se pescuiește în cantități destul de mari. Carnea nu este grasă, putem spune chiar mediocră ca și gust, fiind foarte osoasă.
Dimensiunea legală pentru reținere este 15cm
Fire întinse tuturor si urmăriți-ne în continuare !