Anghila (Anguila anguila)
Anghila (Anguila anguila)
Anghilele fac parte din familia Anguillidae, iar cea mai cunoscută este anghila de râu (numită și anghila europeană).
Anghilele sunt o categorie de pești care cuprind cca. 800 specii și subspecii, ele au o formă asemanatoare cu a șarpelui și trăiesc în ape dulci sau în mări la adâncimi diferite.
Răspândire:
Cele mai multe specii de anghile trăiesc în mările calde tropicale și subtropicale, în apele cu adâncimi diferite și printre recifele de corali.
Anghila este destul rar întâlnită, o densitate ușor mai mare la noi în țară o are în Dunăre și Marea Neagră. În România mai este este prezentă destul de rar în Mureș, Olt, Someșul Mare, Prut, Argeș la vărsare și în de-a lungul litoralului românesc, dar și în unele lacuri ce se alimentează din râurile mai mari.
Descriere:
Anghila poate ajunge la o lungime de 1,5m și o greutate de 5 kg, dar cel mai des sunt vazute exemplare cu dimensiuni între 50-100cm și greutate de până în 1-2, maxim 3kg.
Forma corpului este asemănatoare cu cea a unui șarpe și este acoperit cu un mucus care o face să fie foarte alunecoasă atunci când o apucăm cu mâinile.
Culoarea corpului variază de la nuanțe măslinii (cele mai des întâlnite) și până la negru, cu nuanțe gălbui pe burtă.
Corpul este gol sau acoperit cu solzi fini, ce nu se acopera reciproc, fiind așezați in zig-zag.
Mod de viață:
Anghilele pot rezista foarte mult în afara apei în condiții de umiditate bună.
Se știe despre ele că ies de bunavoie din apă pentru a putea trece anumite obstacole cum ar fi stăvilarele. Putem spune despre anghilă că este un pește călător.
Pentru la ajunge la noi străbate distanțe foarte mari și greu de imaginat până să fie studiată mai îndeaproape prin anii 1920 de către danezul Johannes Schmidt. El a fost primul cercetător care a stabilit că anghilele se reproduc numai în Marea Sargaselor în apropierea Golfului Mexic între Antile si Bermude. De acolo își încep călatoria puii de anghilă către râurile europei, o călătorie care durează până la 3 ani.
Faptul că sunt intensiv pescuite (nu neaparat la noi în țară) și traseul lung pe care îl parcurg de la naștere și până la reproducere au dus la scăderea puternică a numarului de anghile. În apele noastre era oricum un oaspete rar însă avem speranta ca va fi găsit în râurile noastre și de generațiile viitoare.
Reproducere:
Anghila migrează în Marea Sargaselor pentru reproducere, unde are loc și depunerea de la sfârșitul iernii, până la începutul primăverii.
Depunerea icrelor se face la adâncimi de 100-400 în apele Atlanticului, pe alge de Sargasum.
În stadiul de larve, anghila nu seamănă deloc cu părinții săi, având forma unor frunze semitransparente care se hrănesc doar cu plancton.
După fecundare, icrele se ridică la suprafața apei, din care ies puii.
La scurt timp ele coboară spre adâncimi de 200-300 m la temperatura apei de 20°C. Larvele cresc rapid, iar la sfârșitul verii au cam 25 mm și încep migrația spre Europa în direcția Atlanticului de vest unde se cantonează până la sfârșitul iernii. În vara următoare puietul are cam 50 mm lungime și se deplasează spre Atlanticul Central.
În al treilea an, puietul în bancuri ajunge pe coastele de vest ale Europei. Deci, migrația durează 3 ani. Pe coastele Europei, anghila are deja forma adultului și migrează în marile fluvii.
Gastronomie:
Anghilă în sos tomat.
1 kg de anghilă
1/2 kg ceapă
1 paharel de vin alb demi-sec
1 păhărel de apă
1 ceașcă suc de roșii mai grosuț sau vreo 400 g roșii proaspete feliate
1 ligura pătrunjel tocat
1 lingură pesmet
Puneți ceapa tăiată fin în ulei, de preferabil de măsline și prajiti-o puțin, până devine aurie. Stingeți cu vinul alb, sărați, piperați și mai lasati-o să fiarbă.
Adăugați feliile de pește.
Când credeți că sunt gata(cca 5min), adăugați sucul de roșii diluat cu apă sau puneți feliile de roșii proaspete.
Dacă ceapa nu pare să fie făcută, nu puneți încă roșiile sau sucul de rosii, altfel pretențioasa legumă va deveni sticloasă și va trosni în dinți
Presărați cu pătrunjelul tăiat și cu pesmet. Acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic-mic pentru 20min maxim o jumătate de oră.
Se așează peștele pe un platou și se toarnă sosul pe deasupra. Mai presărați puțin pătrunjel sau ceapă verde pentru aspect.
Poftă bună!
Fire întinse tuturor și urmăriți-ne în continuare!